– De viktigaste orsakerna till viltolyckor är om det finns mycket vilt i skogen och om det är många bilar på vägen.
Per-Anders (P-A) Eriksson, länsansvarig polis när det gäller viltolyckor i Östergötland, raljerar lite om varför det händer många viltkrockar på hösten:
– Det är en olycklig kombination att gryning och skymning, då djuren rör på sig mest, sammanfaller med den mest intensiva pendlingstrafiken nu på hösten.
Vid sju av tio viltolyckor varje år krockar bilister med rådjur. Antalet kollisioner med rådjur i Östergötland är relativt konstant varje år. Januari–augusti 2021 jämfört med 2020 skiljer sig åt bara med tre olyckor, 1 354 hittills i år mot 1 351 förra året.
Dovhjortskrockar är också ungefär lika många för samma period i år, medan älgolyckorna ökat med 20 procent.
– Älgstammen har lite grann återhämtat sig, säger P-A Eriksson, medan det har blivit färre vildsvinsolyckor. Det kan man spekulera lite i vad det beror på.
Det är en kraftig nedgång i antalet vildsvinsolyckor vid jämförelsen mellan de första åtta månaderna i år och förra året. Minskningen är hela 34 procent.
– Det beror dels på att det finns lite färre vildsvin, men också på att jägarna tagit ett större ansvar. Det är positivt att de hållit ned vildsvinsstammen.
Hela den här veckan är P-A Eriksson ute och pratar om viltolycksrisker. På fredag kl 10–13 träffas han på Stortorget i Åtvidaberg.
Riksväg 35 från Linköping till Åtvidaberg och vidare ända till länsgränsen är fortfarande bland de farligaste viltolyckssträckorna i Östergötland. Dagligen sker det över 30 viltolyckor i hela länet och ett flertal just på den här vägen.
– Och det är tyvärr klent med kunskaperna om vad man ska göra vid en viltolycka, säger P-A Eriksson. Folk har ingen viltmarkeringsremsa i bilen och de vet inte vilket telefonnummer de ska ringa.
Polisens rekommendation, förutom att vara extra vaksam, är att anpassa hastighet och avstånd till framförvarande på platser där olycksrisken är extra stor. Och att respektera viltvarningsskyltar – det är ingen slump att de står där djur ofta kommer upp på vägen.
Om man ändå kör på ett djur gäller det att märka ut var olyckan hände och på vilken sida av vägen som djuret eventuellt försvann. Helst med markeringsremsa, en plastpåse eller annat som syns tydligt, så att eftersöksjägare kan börja leta efter ett skadat djur. Ring sedan 112.