– Viltolyckorna har minskat med ca 9 procent i Östergötland i jämförelse med 2019, säger Per-Anders Eriksson, länsansvarig polis inom det Nationella viltolycksrådet (NVR).
2019 är det värsta året i olycksstatistiken under de tio senaste åren. Nedgången 2020 innebär att siffrorna åter är nere på ungefär samma nivå som 2016–2018.
Största skillnaden 2020, jämfört med året innan, är att antalet vildsvinsolyckor minskat med 28 procent i Östergötland. I hela Sverige är minskningen 7 procent, från totalt 7 696 vildsvinsolyckor 2019 till 7 174 år 2020. I Östergötland krockade 482 bilister med vildsvin 2020, mot 620 olyckor året innan.
– Ökad avskjutning, enligt uppgifter från Svenska jägareförbundet, och därigenom minskat antal vildsvin ser jag som en viktig anledning, förklarar Per-Anders Eriksson. Våra jägare i Östergötland hjälper till att ta sitt ansvar när det gäller förvaltningen av vildsvin.
– Vi ser däremot en svag uppgång av antalet älgolyckor. Där finns det en svag tendens, som dock inte gäller hela länet, att älgen ökar något i antal, vilket också jägarnas rapporterade älgobservationer visar.
Statistiken visar också 111 älgolyckor i Östergötland förra året, mot 108 året innan. Men det är stor skillnad mot för tio år sedan, då mer än dubbelt så många älgolyckor registrerades.
Det djur som förekommer allra oftast i viltolyckor är rådjur. Sex av tio viltolyckor handlar om påkörda rådjur. I den östgötska statistiken registrerades 2 198 rådjursolyckor förra året, mot 2 372 år 2019. Det innebär en minskning av antalet olyckor med rådjur med 7 procent, i samma nivå som rikssiffran 6 procent.
Sett över året är oktober den månad då flest rådjursolyckor sker, samma sak när det gäller påkörning av vildsvin. Tittar man på dovhjort och kronhjort är däremot november den farligaste månaden på vägarna.
– Dovhjortsolyckorna minskar inte lika mycket som minskningen av trafiken, säger P-A Eriksson. Det tyder på att vi fortfarande, främst lokalt i trakterna kring Stjärnorp–Grensholm och i hela Åtvidabergs kommun, har en hög population av dovhjort.
Men var sker då de flesta olyckorna?
Fem vägsträckor är värst drabbade i Östergötland. Det handlar om:
1. Riksväg 35 från Linköping/Vårdsberg till Åtvidaberg.
2. Riksväg 35 från Åtvidaberg fram till länsgränsen till Kalmar län på väg mot Gamleby.
3. Länsväg 215 mellan Finspång och Skärblacka vid korsningen med länsväg 1139.
4. Riksväg 23/34 mellan Linköping och Brokind, till utfarten av länsväg 687.
5. Länsväg 1136 mellan Berg och Sandvik/Roxenbaden, norr om Roxen.
Flera kommuner i västra Östergötland är förhållandevis lindrigt drabbade av viltolyckor. Vadstena, Ödeshög och Boxholm har relativt få olyckor. Samma sak med Ydre, Finspång och Valdemarsvik. Linköping är den kommun där allra flest viltolyckor registreras, 22 procent.
– Det som sticker ut i siffrorna också är att viltolyckorna med utter har ökat, vilket tyder på en ökad utterstam, berättar P-A Eriksson. 2019 registrerades tre påkörda uttrar, medan tretton räknades in förra året.
Uttern tillhör de djur som räknas som "statens vilt". Samma sak gäller exempelvis björn, varg, järv, lo och örn, men även ugglor och hackspettar. Det innebär att den som kör på en utter eller hittar en död utter i naturen förutom att anmäla det till polisen också ska lämna in djuret till Naturhistoriska riksmuseet, främst genom att kontakta polisen.