Nu tvingas flera ukrainska flyktingar att flytta

Åtvidaberg är den kommun i länet som, sett till sin befolkning, tagit emot flest ukrainska flyktingar. Men nu tvingas flera att flytta efter att en ny lag trätt i kraft.

Åtvidaberg är den kommun i länet som, sett till sin befolkning, tagit emot flest ukrainska flyktingar. Fotot är från tidigare i år då den ukrainska flaggan hissades utanför kommunhuset.

Åtvidaberg är den kommun i länet som, sett till sin befolkning, tagit emot flest ukrainska flyktingar. Fotot är från tidigare i år då den ukrainska flaggan hissades utanför kommunhuset.

Foto: Åtvidabergs kommun

Östergötland2022-07-07 17:00

Sedan Ryssland anföll Ukraina har knappt 1 200 ukrainska flyktingar kommit till Östergötland. Merparten har skaffat boende på egen hand hos vänner eller släktingar. Resten har fått hjälp av Migrationsverket att hitta tillfälliga bostäder, så kallade anläggningsboenden.

Åtvidaberg har i relation till antalet invånare tagit emot flest flyktingar av samtliga kommuner i Östergötland. I dagsläget finns totalt 101 ukrainska flyktingar i Åtvidaberg. 81 av dem bor i kommunens boenden.

undefined
Paviljongen i Åtvidaberg är ett av husen som fungerat som flyktingboende.

– Vi kunde snabbt återställa tre boenden som tidigare fungerat som flyktingboende. Vi är en liten kommun med snabba beslutsvägar och gott samarbete, säger Helena Johansson, koordinator på Åtvidabergs kommun med ansvar för de ukrainska flytningarna.

Även åtvidabergarna har underlättat mottagandet, säger hon.

– Det har funnits ett fantastiskt engagemang.

undefined
1 juli år trädde en ny lag i kraft som ska fördela ukrainska flyktingar jämnt över Sveriges kommuner. Bilden är från tidgare i år då ett flyktingboende i Åtvidaberg förbereddes.

Men nu tvingas flera av människorna att flytta. 1 juli i år trädde en ny lag i kraft som ska fördela ukrainska flyktingar jämnt över Sveriges kommuner. Åtvidaberg har tilldelats 32 flyktingar, vilket är långt färre än de 75 som bor i kommunens bostäder i dag. 

– Bland de som flytt från Ukraina finns många barn och det är viktigt att utgå från deras behov. I första hand försöker vi lösa boendet där personerna redan befinner sig. I andra hand försöker vi genomföra övergången till en ny kommun så bra som möjligt med hänsyn till skolterminen, har Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik tidigare sagt.

Helena Johansson bekräftar att man ordnat lägenheter till 32 personer, och att de övriga kommer att behöva lämna kommunen inom en snar framtid.

– Jag vet att Migrationsverket prioriterat dem som har arbete och barn i skolan här.

Hur har människor reagerat?

– Det är klart att det finns en oro i gruppen över att behöva splittras, säger Helena Johansson.

undefined
Merparten av de som flytt från Ukraina och kommit till Östergötland har skaffat boende på egen hand hos vänner eller släktingar.

Lagen innebär att Boxholm och Norrköping sannolikt kommer att behöva ta emot fler flyktingar.

Det är oklart om Kinda och Vadstena kommer att behöva ta emot fler eller färre flyktingar, eftersom det inte framgår av Migrationsverkets statistik hur många som bor i kommunens tillfälliga boende i dag.

I resterande kommuner – Linköping, Motala, Mjölby, Finspång, Valdemarsvik, Söderköping, Ödeshög och Ydre – utnyttjar inga flyktingar kommunens boende, och den nya lagen kommer alltså inte att påverka några av de ukrainare som lever där.

undefined
Åtvidaberg är den kommun i länet som, sett till sin befolkning, tagit emot flest ukrainska flyktingar. Fotot är från tidigare i år då den ukrainska flaggan hissades utanför kommunhuset.
Ny lag

När Migrationsverket beslutar hur många ukrainska flyktingar som kommunen ska ordna boende åt tar myndigheten hänsyn till kommunens invånarantal, arbetsmarknad, totala mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn samt hur många asylsökande som redan befinner sig i kommunen.

Ansvaret för ekonomiskt stöd och särskilda bidrag ligger kvar hos Migrationsverket, medan kommunerna ansvarar för boende och samhällsservice som barnomsorg och skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!