Klusterutbrott på akuten i Linköping

Efter en utbildningsdag förra veckan på akutkliniken i Linköping har flera av de anställda insjuknat i covid-19. Detta trots att de hade munskydd.

Erik Müssener, verksamhetschef på akuten på Universitetssjukhuset i Linköping berättar att man nu smittspårar efter att flera i personalen blivit sjuka.

Erik Müssener, verksamhetschef på akuten på Universitetssjukhuset i Linköping berättar att man nu smittspårar efter att flera i personalen blivit sjuka.

Foto: Annica Hesser, Jeppe Gustafsson

Östergötland2021-02-01 20:39

Det var tisdagen 26 januari som akutkliniken på Universitetssjukhuset arrangerade en utbildningsdag för sina anställda. På schemat stod en teoretisk del som handlade om regionens avvikelsesystem och en praktisk del där personalen skulle utbildas i hjärt- och lungräddning (HLR). Vid den förstnämnda genomgången ska upp till 13 personer ha samlats i ett rum som var avsett för åtta personer.

Därefter kände en av de anställda som deltagit i utbildningen av symptom som senare visade sig vara covid-19. Sedan dess har flera anställda insjuknat. Enligt uppgifter till redaktionen rör det sig i skrivande stund om sex personer.

Redaktionen har också fått uppgift om att medarbetare innan utbildningsdagen har ifrågasatt lämpligheten med arrangera en utbildningsdag där alla skulle vara fysiskt närvarande med tanke på smittläget och de grundläggande, allmänna rekommendationerna om att minska trängseln. Dessutom var det fler utbildningsdagar inplanerade, bland annat på tisdagen. Denna ströks dock.

Erik Müssener, verksamhetschef på akutkliniken på US, bekräftar uppgifterna.

– Det finns en koppling till en medarbetare som insjuknade i direkt anslutning till gruppdagen. Sex medarbetare kom sedan att insjukna i covid under helgen.

undefined
Erik Müssener, verksamhetschef på akuten på Universitetssjukhuset i Linköping berättar att man nu smittspårar efter att flera i personalen blivit sjuka.

Han berättar att samtliga medarbetare hade munskydd på sig och att utbildningsdagarna planerades för att kunna genomföras covidsäkert med avstånd och munskydd. Men när en instruktör uteblev fick planerna ändras vilket gjorde att man samlade fler personer i ett rum än det var tänkt.

– Beslutet togs utifrån att vi hade sagt att alla medarbetare skulle ha munskydd på sig. Det var ett felaktigt beslut där det gjordes avsteg från de riktlinjer vi hade fastställt för att kunna genomföra gruppdagarna. Och det är något som jag är den första att djupt beklaga.

Hur tänkte ni när ni arrangerade en sådan här dag med fysisk närvaro?

– Utifrån innehållet med HLR-övningar såg vi att det var en för verksamheten helt essentiell utbildningsinsats. Det är ålagt oss att minst en gång per år tillhandahålla HLR-övningar, vilket ej låter sig göras på distans. Avsikten var att jobba hela gruppdagarna i mindre grupper för att minska risken för smittspridning.

Vad tänker du kring att smittan spridits trots munskydd?

– Alla hade munskydd på sig och uppmanades att hålla avstånd i den mån det var möjligt. Enda gången man kommer nära varandra är i själva scenarioövningarna i samband med HLR och det var vi medvetna om skulle förekomma. Samtidigt finns det situationer där man inte har munskydd på sig, som på kafferaster och vid matuppehåll. Där har vi å andra sidan riktlinjer sedan tidigare som att begränsa antalet platser och hålla avstånd. Sedan är det upp till varje medarbetare att förhålla sig till det.

Vi har tidigare berättat om nya rutiner på akuten där man blandar misstänkta eller bekräftade covid-patienter med övriga patienter i väntrummet. Dock har alla patienter munskydd.

Om personal på andra sidan väggen blir smittade trots munskydd hur tillförlitliga är munskydden egentligen?

– Att upprätthålla avstånd är det som är viktigast och där har vi rutiner för hur vi hanterar i väntrum och i övrigt på akutmottagningen. Munskydd är att betrakta som ytterligare ett komplement för att om möjligt öka säkerheten. Hur pass mycket mer det i slutändan bidrar till att minska smittspridningen kan jag inte uttala mig om.

Så smittar covid-19

Enligt Folkhälsomyndigheten sprids coronaviruset via droppar och är inte en luftburen smitta. Spridning av covid-19 sker i första hand vid nära kontakter mellan personer genom så kallad droppsmitta.

Vid luftburen smitta sker överföring av virus eller bakterier med små droppar eller i form av partiklar som hänger kvar i luften under lång tid och där smittan kan färdas långa sträckor. Mässling, vattkoppor och tuberkulos är exempel på infektioner som sprids på ett sånt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!