Då sätter sjuksköterskorna stopp för övertidstimmarna

Om inget "häpnadsväckande" sker under det sista dygnet träder Vårdförbundets övertidsblockad i kraft klockan 16.00 på torsdagen. "Våra medlemmar och alla yrkesutövare i vårt avtalsområde kommer att gå hem när deras arbetstid är slut", säger den lokala konfliktledaren Amanda Barkarö.

Snart kan Vårdförbundets övertidsblockad vara ett faktum. Om inget häpnadsväckande sker under det kommande dygnet går fackförbundet ut i konflikt klockan 16.00 på torsdagen.

Snart kan Vårdförbundets övertidsblockad vara ett faktum. Om inget häpnadsväckande sker under det kommande dygnet går fackförbundet ut i konflikt klockan 16.00 på torsdagen.

Foto: Sofia Axelsson

Östergötland2024-04-24 15:55

Den centrala kollektivavtalsförhandlingen har strandat. SKR (Sveriges kommuner och regioner) och arbetsgivarorganisationen Sobona kommer inte överens med Vårdförbundet – som organiserar barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Enligt Vårdförbundet arbetade dessa yrkesgrupper tre miljoner övertidstimmar under 2023 varav 130 700 timmar utfördes i Östergötland. Nu, för att få in en arbetstidsförkortning i avtalet, har Vårdförbundet varslat om en övertids- och nyanställningsblockad.

undefined
Emma Klingvall, ordförande i Vårdförbundet Östergötland, bedömer att sannolikheten är stor att övertidsblockaden träder i kraft på torsdagen klockan 16.00. Enligt henne är det förbundets första konflikt på 16 år.

"Om inget häpnadsväckande händer kommande dygn så kommer Vårdförbundet gå ut i en stor konflikt, för första gången på 16 år! Vår övertids-, mertids- och nyanställningsblockad inleds med stor sannolikhet imorgon torsdag 16.00. Vi kommer att ha förtroendevalda på plats utanför de stora entréerna på våra tre sjukhus", skriver Emma Klingvall i ett mejl till oss.

En av de lokala konfliktledarna är Amanda Barkarö, styrelseledamot i Vårdförbundet Östergötland.

Hur ser du på att det har gått så här långt i förhandlingen?

– Självklart ser vi gärna att man kommer överens med arbetsgivarparten om våra yrkanden och vad vi ser är lösningarna för en hållbar hälso- och sjukvård. Nu har man inte lyckats enas och det är väl framförallt arbetstiden som är en skiljelinje just nu. Om arbetsgivaren kan tillmötesgå de yrkanden vi har så skulle vi få en mer säker hälso- och sjukvård för medarbetarna och i slutändan våra patienter.

Vad skulle en blockad få för konsekvenser i Östergötland?

– Rent konkret blir det att våra medlemmar och alla yrkesutövare i vårt avtalsområde kommer att kunna gå hem när deras arbetstid är slut. Man kommer att fullgöra sin heltid och inte mer, och det kommer visa att vården inte är bemannad på det sätt som den behöver vara. Det kommer visa att arbetsgivaren har täckt upp och levt på att våra yrkesutövare har ställt upp och jobbat övertid i så många år.

Om arbetstiden tar slut vid en akut situation så som en förlossning, hur kommer era medlemmar och yrkesutövare agera då?

– Arbetsgivaren har haft två veckors varseltid på sig att planera för att lösa just sådana akuta situationer. Det finns verktyg för dem att ta till för att säkra en god och patientsäker vård även under konflikt. Har man gjort sig beroende av att personal måste arbeta övertid för att det ska anses patientsäkert så anser vi att arbetsgivaren agerar på ett samhällsfarligt sätt.

undefined
Vårdförbundets representanter kommer, om blockaden blir verklighet, att stå vid alla stora entréer på Universitetsjukhuset, Vrinnevisjukhuset och Lasarettet i Motala från och med klockan 16.00 på torsdagen.

Är alla medlemmar överens om att en blockad är bra?

– Visst kan det finnas medlemmar som tycker att ett extra övertidspass här och där kan ge lite extra klirr i kassan men med tanke på det sätt som arbetsgivaren har valt att utnyttja övertidsarbetet i Östergötland så har responsen överlag varit positiv. Alltfler ansöker om medlemskap hos oss nu och det tyder på att blockaden har landat väl ute i verksamheterna.

Kommer blockaden mot nyanställningar få effekt i Östergötland?

– Vi vill visa på livsviktigheten i våra yrken och blockaden kan mycket väl hindra arbetsgivaren att täcka upp med vikariat eller att växla från hyrpersonal till fastanställda. Men vi hoppas att det här ska lösa sig så snabbt som möjligt. Det är det verktyg vi har för att få tillbaka arbetsgivaren till förhandlingsbordet, säger Amanda Barkarö.

Vi har sökt regionledningen i Östergötland för kommentarer om hur vården i länet skulle påverkas. Regionledningen ska återkomma med svar.

Karta: Universitetssjukhuset i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!