Uppgifter: Kliniken i Norrköping kan komma att stängas

Den ekonomiska situationen inom Region Östergötland är minst sagt besvärlig. Nu vill regionen, för att spara pengar, flytta all ögonsjukvård till Linköping, enligt uppgifter till Norrköpings Tidningar. "Det här är inte för Norrköpingsbornas bästa", säger en person som arbetar inom verksamheten.

Enligt uppgifter till Norrköpings Tidningar kan verksamheten i Norrköping komma att stängas.

Enligt uppgifter till Norrköpings Tidningar kan verksamheten i Norrköping komma att stängas.

Foto: Pär Bäckström

Östergötland2024-03-20 16:00

Det slutgiltiga beslutet har ännu inte fattats, men enligt en person som arbetar inom verksamheten – och som vill vara anonym – informerades personalen på tisdagsmorgonen om att regionen föreslår att länets gemensamma ögonklinik stänger sin verksamhet i Norrköping.

Medarbetaren förklarar att motiveringen framstår som oklar, men att det har med besparingar att göra.

– Man har pratat i väldigt många år om att förlägga den akuta verksamheten till Linköping, men det är en väldigt stor skillnad på det och att lägga ner allt, säger personen.

Den privata vården ser personen inte som ett tillräckligt bra alternativ.

– De får bra ersättning för att operera gråstarr så det vill de gärna göra. Men krångliga patienter med komplicerade åkommor ingår inte i deras uppdrag, så det finns saker de inte kommer kunna ta över, säger personen och lyfter barnögonvården och den högspecialiserade vården som exempel.

Att hänvisa patienter till Linköping tror medarbetaren kommer att innebära problem.

– Om man är gammal och skör och bor i exempelvis Rejmyre blir det otroligt långt för patienten att åka. Regionen är länsövergripande och det här blir till nackdel för östra länsdelen. Man överför resurser från Norrköping till Linköping. För cirka tio år sedan lades syncentralen i Norrköping ner och flyttade till Linköping och nu blir det ytterligare en stor försämring på ögonsjukvården.

undefined
"För cirka tio år sedan lades syncentralen i Norrköping ner och flyttade till Linköping och nu blir det ytterligare en stor försämring", säger personen.

Enligt personalen har inriktningsbeslutet inte fattats av regionpolitikerna utan av verksamhetsledningen.

Vi har upprepade gånger sökt verksamhetschefen för ögonkliniken i Östergötland, Catrin Fernholm, för en kommentar. När vi skickar ett mejl och frågar om det stämmer att kliniken i Norrköping kan komma att stängas – och i så fall varför – får vi följande mejl till svar:

"Inom Region Östergötland finns en samlad Ögonklinik med verksamhet i Linköping och Norrköping. Utöver denna finns även vårdval med fyra privata vårdvalsaktörer samt ytterligare en som ansökt om auktorisation. De privata vårdvalsaktörerna har sin verksamhet i samtliga länsdelar varav en redan är etablerad i Norrköping och en som ansökt om att få bedriva verksamhet i Norrköping.

Utifrån våra ekonomiska förutsättning behöver Ögonkliniken hitta nya arbetssätt både för att ställa om till dessa samt för att möta patienternas behov. Detta kräver noga planering och fortsatt arbete framåt för att arbeta igenom hur det ska kunna genomföras.

Det är så här långt jag kan kommentera", skriver Catrin Fernholm i mejlet.

Vi har även sökt Eva-Lena Zetterlund, chef för regionens Sinnescentrum, för en kommentar men inte fått något svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!