Klas gick med skadad rygg ett år

Efter vår publicering om den anmälde ryggkirurgen i Linköping har fler drabbade patienter hört av sig. En av dem är Klas, 24 år som nu anlitat advokat.

Östergötland2016-06-17 13:07

– Det är skrämmande att läkaren fick fortsätta jobba med tanke på de tidigare anmälningarna, säger han.

Klas har kämpat mot både sjukvård och försäkringsbolag det senaste året. Vi har haft kontakt med honom vid ett flertal tillfällen efter vår rapportering om ryggkirurgen. Klas har då berättat att han inte fått träffa någon annan läkare på ryggkliniken än den nu anmälde kirurgen och heller inte fått remiss till röntgen. Men i takt med att vi avslöjat mer och mer om ryggkirurgen har läkare inom sjukvården plötsligt ändrat sig.

Bakgrunde är att Klas har blivit opererad av läkaren tre gånger. Först vid en steloperation 2010 där flera stag och skruvar sattes in i ryggen. Efteråt hade Klas fortsatta smärtor. Han fick opereras igen ett år senare då det visade sig att en av skruvarna var sned och tryckte på en nerv. Efter det mådde Klas rätt så bra fram till sommaren 2014 då han var med om en trafikolycka.

– Jag fick en ökande smärta i ryggen och kontaktade läkaren flera gånger. Till slut fick jag en ny röntgen men läkaren sade att allting såg bra ut, säger Klas.

Men det skulle visa sig att han hade fått en skada i ryggen. Det upptäcktes ett år senare när Klas röntgades på nytt.

– Läkaren ringde mig efteråt och sa att ett stag hade gått av och att det även syntes på röntgen från 2014 om man kollade noga.

Läkaren erbjöd en ny operation vilket Klas sa ja till. Men efter den har Klas haft fortsatta smärtor. Han är sjukskriven från sitt nystartade företag, äter smärtstillande och har drabbats av depression.

Senare skulle det även visa sig att läkaren inte hade journalfört viktiga uppgifter i Klas journal. Det har i sin tur lett till att han nu kämpar för att få ersättning från sitt försäkringsbolag som anser att det inte finns något som talar för att hans besvär beror på trafikolyckan.

Nu har Klas tagit hjälp av en advokat. Det är Ulf Setterud som driver den juridiska processen. Frågan är vilken betydelse journaluppgifter har i försäkringsärenden.

– Det är direkt avgörande, framför allt det som skrivs den första tiden, säger han.

Vid försäkringsärenden är det ett klassiskt problem att bevisa att symptom har samband med en trafikhändelse. Därför är det viktigt att kunna styrka med dokumentation att symptomen uppstod direkt, enligt Ulf Setterud.

– Om det inte skrivs in direkt i journalen kan försäkringsbolaget hävda att symptomen har uppkommit efteråt. Det spelar inte någon roll vad patienten säger. Det som står i journalen avgör och här var det dåligt dokumenterat.

Klas har tidigare vänt sig till en vårdcentral för att få en ny röntgen. Men där har den ansvarige läkaren sagt nej eftersom ryggkirurgen svarat per brev att allt är bra och att någon ny operation inte var aktuell.

Men efter vår rapportering om att ryggkirurgen blivit anmäld flera gånger för både patientskador och bristande journalföring har Klas äntligen fått göra en röntgen.

– Den visade att musklerna låg snett och var skadade. Så nu ska jag träffa en läkare på ryggmottagningen 29 juni och tjata till mig en magnetröngten så de kan kolla musklerna ordentligt.

Han hoppas också få ett läkarutlåtande på att det finns två röntgenplåtar med ett års mellanrum som visar samma skada och som uppstått efter trafikolyckan.

Klas har anmält sitt ärende till Inspektionen för vård och omsorg.

– Jag har länge känt att något inte står rätt till i ryggen, men tidigare har ingen velat lyssna.

Fotnot: Klas är ett påhittat namn.

Vad har hänt kring kirurgen?

1996-2010: Åtta anmälningar och två skriftliga varningar från hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Mars 2015: En muntlig varning från Region Östergötland som inledde en ny utredning där 27 ärenden upptäcktes om patientskador, dåligt bemötande och bristande journalföring.

April–maj 2016: Ytterligare elva avvikelser rapporteras.

11 april: Läkaren togs ur tjänst.

27 april läkaren avslutar sin tjänst med ett avgångsvederlag på drygt en halv miljon kronor.

7 juni: Arbetsgivaren anmäler läkaren som en säkerhetsrisk och anmäler två fall enligt lex Maria samt utreder en trejde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om