Klart man ska ha husbil

Antalet husbilar har ökat kraftigt i Sverige och i Östergötland. Fyra östgötska kommuner är med i topp över kommuner där husbilsägandet ökar mest.

Tobias, Linda, Colin och Sebastian Forsman från Skellefteå har 100 mil hem. De tycker att husbilen är smidigare än husvagnen och att man kan köra snabbare är ingen nackdel.

Tobias, Linda, Colin och Sebastian Forsman från Skellefteå har 100 mil hem. De tycker att husbilen är smidigare än husvagnen och att man kan köra snabbare är ingen nackdel.

Foto: Robin Fornas

Östergötland2016-07-19 20:58

Antalet husbilar i länet har ökat med 28 procent de senaste fem åren. I Östergötland finns nu 3 477 registrerade husbilar. I Linköpings kommun finns 842 registrerade husbilar, en ökning med 30 procent under de senaste fem åren.

– De flesta som köper är äldre par runt pensionsåldern, säger husbilsexperten Jimmie Öbom, tidigare chefsredaktör på tidningen Husbil & Husvagn.

Han säger att pensionärerna blivit mer äventyrliga och ger sig ut på längre resor runt om i Sverige eller Europa. Det är husbilens komfort och bekvämlighet som är de största fördelarna för äldre resenärer.

– Många har fått upp ögonen för hur bekvämt det är med husbil. Fordonen har utvecklats så mycket att det nu nästan är hotellstandard, säger Jimmie Öbom.

I en sammanställning som nyhetsbyrån Siren gjort syns det att östgötarna hoppat på trenden. Fyra östgötska kommuner är med bland de tjugo som ökar mest. Kinda kommun ökar allra mest med 69 procent sedan 2011. De andra östgötska kommunerna som placerat sig högt upp är Ydre, Vadstena och Åtvidaberg.

Flest husbilar per invånare finns det i Valdemarsviks kommun. På 1 000 valdemarsviksbor går det 18,3 husbilar, 23:e bäst i landet.

Familjerna Johansson och Jansson från Smedjebacken i Dalarna är på husbilssemester och står parkerade vid Bergs slussar. De bytte husvagnen mot husbilen för flera år sedan och ångrar sig inte. Stig Johansson förklarar.

– Det är så mycket enklare, allting är ju redan klart. Tjusningen är att man är så fri, vi brukar säga att vi åker dit näsan pekar!

På Flygvapenmuseum står många husbilar parkerade under sommaren.
På Flygvapenmuseum står många husbilar parkerade under sommaren.

Antal registrerade husbilar i länet: 3477, ökning med 28 procent sedan 2011.

Störst ökning sedan 2011: Kinda kommun, 69 procent.

Störst minskning sedan 2011: Mjölby kommun, minus 9 procent.

Flest husbilar: Norrköpings kommun, 889 stycken.

Källa:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!