Det är tre månader sedan som universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp först gick ut med att de framfört Jan-Ingvar Jönsson som kandidat för att bli ny rektor.
Efter regeringens slutgiltiga beslut på torsdagen, då LiU även firade 45 år som universitet, står det nu klart att det blir så. Han tar över efter Helen Dannetun som haft rollen sedan 2011 men vars uppdrag går ut i juni.
– Det blir det roligaste och mest spännande jag gjort i min karriär. Med tanke på att jag varit här i 17 år känns det extra roligt. Det är mitt universitet, säger Jan-Ingvar Jönsson som tillträder den 1 juli.
Varför tror du att det blev du?
– Jag har nog under ganska många år visat att jag lyssnar, skapar engagemang bland medarbetarna och är drivande och entusiastisk. Men också att jag kan sätta ner foten och ta beslut.
I dag jobbar Jan-Ingvar Jönsson som professor i medicinsk cellbiologi vid LiU. Dessutom är han sedan 2016 huvudsekreterare vid Vetenskapsrådet för medicin och hälsa, klinisk behandlingsforskning och kliniska studier. Tunga, nationella uppdrag inom forskningssystemet.
– Jag har fått mycket erfarenhet och kompetens tack var det. Det har säkerligen också spelat en roll när valet av rektor gjordes.
Uppdraget som huvudsekreterare har han dock sagt upp sig från och forskningen kommer också att få stå tillbaka.
– Att vara rektor är ett heltidsjobb så jag ska göra allt jag kan för att mina medarbetare ska kunna ta över forskningen, och hitta sin inriktning. Jag har svårt att se mig själv som aktiv forskare om två år.
Vad vill du göra som rektor?
– Jag vill att vi ska ta för oss mer och ha hög attraktionskraft för forskare, men också bli mer konkurrenskraftiga när det gäller att få finansiering för den forskning vi bedriver.
Jan-Ingvar Jönsson hoppas också på en bra dialog med företag i regionen, Region Östergötland och Linköpings och Norrköpings kommuner där universitetet finns.
– Och vi ska fortsätta vara omtyckta bland våra studenter. Konkurrensen har ökat så det är viktigt att vi förblir ett universitet studenterna vill komma till för att det är kul, utvecklande och att man blir attraktiv på arbetsmarknaden när man är färdig med sin utbildning.
På grund av coronapandemin blir dock hans första tid på jobbet väldigt speciell. Det är ännu osäkert om universitetet ens kan öppna som vanligt till hösten.
– Den beredskap vi måste ha blir så klart en jättestor utmaning.