Rösjöskogen i Finspång har blivit ett naturreservat. Med sitt band av gammal barrskog, dalar med gran och sedan länge stängda kolmilor är platsen full av både natur- och kulturhistoria.
– Det är en frizon för massa arter. Topografin är spännande med sumpskogar och åkermark från 1600-talet som vuxit igen. En bäver håller till på andra sidan så där finns mycket död ved, sånt saknas ofta i produktionsskogar därför vill man spara den här med sitt biologiska mångfald, berättar Eva Siljeholm, handläggare för områdesskydd vid naturvårdsenheten på länsstyrelsen.
På kartor från 1600-talet syntes en körväg som löpte tvärsigenom området mellan dalarna, från Rudgölen i norr och rakt österut. Efter att hon letat i området noga så hittade hon den.
– Den ska vi ha öppen för den har funnits där så långt tillbaka i tiden, säger Eva Siljeholm.
Troligen kommer länsstyrelsen även att anlägga en vandringsled i reservatet för att så många som möjligt har möjligheten att ta del av den skyddade skogen.
Förutom Rösjöskogen så skyddas nu även Kallån i Ydre kommun, Svartdalen i Söderköpings kommun. Omberslidens naturreservat i Vadstena utvidgas och Silveråns naturreservat i Ydre kommun blir dubbelt så stort.
I och med de tre nya reservaten i Östergötland, och två utökningar av gamla reservat, är nu 1,7 % av den produktiva skogsarealen i länet skyddad. Totalt finns här 251 naturreservat. Regeringens mål är att 150 000 hektar mark i Sverige ska skyddas formellt mellan 2015 - 2020.