I ett gemensamt brev till regiondirektören och den politiska ledningen inom Region Östergötland uttrycker fyra läkare från kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, en stor oro för patienter i den sydöstra sjukvårdsregionen. ”Som ansvariga för patienter med tumörer i bukhålan: matstrupe, magsäck, lever, gallvägar, bukspottkörtel samt ändtarmen kan vi inte längre vara tysta över den allvarliga resursbrist som föreligger för våra patienter”, skriver de fyra kirurgerna på kirurgiska kliniken i Linköping.
En av dem som undertecknat brevet är Bergthor Björnsson, universitetsöverläkare och sektionschef inom övre abdominell kirurgi:
– Den patientgrupp som riskerar att drabbas särskilt hårt är patienter med cancer i matstrupe, magsäck, lever eller bukspottkörtel.
Brevet skrevs efter att ledningen i januari meddelade med kort varsel att inga sjuksköterskor fick hyras in. Bergthor Björnsson och hans kollegor poängterar att det strider mot de tidigare löften som getts med att se till att förstärka bemanningen på kirurgen.
Deras upprop har fått ledningen att tänka om när det gäller hyrsjuksköterskorna men det är fortfarande osäkert hur bemanningen kommer och vårens operationsplanering kommer att se ut. Risken är att operationer ändå får ställas in.
– Vi inte har sett någon effekt av det än. Vi vet inte hur lång tid det tar att anställa eller få igång operationssalarna.
Bakgrunden är att Region Östergötland är ett av sex centra som har fått ett nationellt ansvar för operationer av tumörer i matstrupe och magsäck. Under hela ansökningsprocessen har det påpekats att det inte finns nog med resurser för att klara uppdraget, vilket Bergthor Björnsson och hans kollegor framför till ledningen.
US ska även ta emot cancerpatienter i berörd diagnosgrupp från sydöstra sjukvårdsregionen med särskilt fokus på ändtarms- och avancerad bäckenkirurgi. Från februari remitterar Kalmar dessutom alla patienter som väntar på operation av lever, gallvägar och bukspottkörtel.
– Det är en ökning med 22 procent och motsvarar 50–60 patienter per år med tumörer i magsäck, lever, matstrupe och bukspottkörtel, säger Bergthor Björnsson.
Patienter riskerar att få vänta ännu längre på operation. Redan före tillströmningen från Kalmar får patienter med cancer i matstrupe, magsäck, lever, gallvägar eller bukspottkörtel vänta sex veckor. Enligt de nationella vårdprogrammen och de standardiserade vårdförloppen ska operation ske inom max två veckor från beslut av operation.
– I dag rör detta sig om 17 patienter som har väntetid över de 21 dagar som är Region Östergötlands mål för cancerkirurgi, säger Bergthor Björnsson. Ser vi till den väntetid som är stipulerad enligt standardiserade vårdförlopp, 14 dagar berör detta i dagsläget 25 patienter.
Dessa patientgrupper har snabbväxande tumörer där kirurgi är den enda botande behandlingen. Men det är redan stor brist på operationssalar och vårdplatser på grund av för få sjuksköterskor. Risken är att regionen inte kommer följa de nationella riktlinjerna som ska korta ledtiderna och ge en rättvis vård i Sverige.
Regiondirektör Mats Uddin anser att det är en berättigad oro och säger att det ser tungt ut inför nästa kvartal, men är optimistisk.
– Vi har ett ansvar för alla de här patienterna. Det handlar om hur vi planerar och genomför operationer på ett effektivt sätt. I sammanhanget handlar det också om att vi är ett sjukvårdssystem och kan arbetsfördela och nyttja alla våra sjukhus för att möjliggöra operationskapacitet på US.
Fotnot: Övriga läkare som undertecknat brevet är: Per Sandström, professor, inom övre abdominell kirurgi, Per Loftås, sektionschef, och Olof Hallböök, professor, båda verksamma inom kolorektal kirurgi på kirurgiska kliniken i Linköping.