FrÄn flygeln strömmar tonerna av "O helga natt".
Hundratals stearinljus sprider ett varmt sken över kakel, klinker och tegel.
Framför en jÀttelik ugn serveras julgröten.
Det Ă€r mysigt dunkelt, gamla vackra saker â och jag vill vira in mig i en varm plĂ€d och stanna hĂ€r i all evighet.
Har jag hamnat i en film?
Ăr det 1800-tal eller 2000-tal?
Det putsade huset intill Motala ström i Borensberg, med 60 centimeter tjocka kalkstensvĂ€ggar, byggdes 1880. 1925â1982 var det Ă„ngbageri. Degen knĂ„dades i kĂ€llaren, bars upp i den gamla stentrappan och grĂ€ddades med vattenĂ„nga i tvĂ„ gigantiska ugnar.
En av dem finns kvar, det Àr framför den julgröten serveras.
Under bageriets storhetstid arbetade hÀr runt 15 personer och brödet kördes ut med varubil till butiker, men sÄldes ocksÄ pÄ plats.
Ăgarna dĂ„. Vilka Ă€r det som ger sig pĂ„ ett sĂ„ mĂ€rkligt projekt, att flytta in i ett gammalt bageri som mĂ„nga betraktat som ett ruckel som borde rivas?
Jo, Niclas Jansson och Madeleine Simlund. BÄda Àr för mÄnga bekanta ansikten. Niclas som medlem i musikgruppen "Linköpings legender" och Madeleine som frisör i Berg.
De Ă€r inga husnoviser precis. Paret har tidigare tagit sig an Sandviks gĂ„rd i StjĂ€rnorp, ett stort hus i Flemma, prĂ€stgĂ„rden Eklunds hov i StjĂ€rnorp), Stenkullen i Borensberg och nu â Ă ngbageriet.
Varför hÄller ni pÄ sÄ hÀr?
â Vi delar en grundglĂ€dje i att Ă„terstĂ€lla gamla hus, fĂ„ dem vackra igen och vĂ„rda dem, sĂ€ger Niclas.
Ni har otroligt mÄnga vackra saker!
â Som unga Ă„kte vi pĂ„ mĂ„nga auktioner och vid varje flytt tar vi förstĂ„s med oss alla gamla grejer, sĂ€ger Madde. 90 procent Ă€r Ă„terbrukat. Jag Ă€r en sann nörd och Ă„ker nĂ€stan varje helg en lov och letar grejer till bra pris. Just nu gĂ€rna marmorpelarbord som Ă€r vĂ€ldigt anvĂ€ndbara.
Men varför flytta nÀr husen Àr fÀrdigrenoverade och som finast?
â För att dĂ„ Ă€r ju allt klart, ler Niclas. Vi gillar att ha projekt.
Ăr ni alltid överens om att flytta?
â Nej, tvĂ„ gĂ„nger har vi inte varit det, men till slut blir vi det. Vi har lite olika landningsstrĂ€ckor bara, sĂ€ger Niclas, och Madde ler instĂ€mmande.
SÄ bageriet ska ocksÄ sÀljas sen?
â Nej, nej, bedyrar Niclas. Vi kommer nog aldrig att kĂ€nna oss klara. Det hĂ€r Ă€r ett livsprojekt med en jĂ€ttestor utvecklingspotential.
â HĂ€r ska vi bli gamla, sĂ€ger Madde, som Ă€lskar kĂ€nslan av SöderkĂ„kar i omrĂ„det och funderar pĂ„ att skaffa nĂ„gra höns.
KakelvÀggar och klinkergolv Àr original, Àven om golvbrunnarna tagits bort. Det Àr ju inte sÄ ofta man behöver högtrycksspola vardagsrumsgolv . . .
â Förra Ă€garna gjorde ett gigantiskt jobb med att förvandla den öde fabrikslokalen till en festlokal för uthyrning. Nu fortsĂ€tter vi den resan.
Ăn sĂ„ lĂ€nge bor de i "festvĂ„ningen" medan övervĂ„ningens 90 kvm renoveras. Den hade inte haft fönster sedan 70-talet och var rena duvslaget, med trĂ€d som vĂ€xte in i huset.
En del gör Niclas sjÀlv, annat tar de hjÀlp med.
Men de ska ocksÄ hyra ut sitt hem till exempelvis bröllop dÄ och dÄ.
Ăr ni inte oroliga att grejer ska bli förstörda?
â Det vi Ă€r rĂ€dda om flyttar vi till övervĂ„ningen, men annars gĂ„r ju det mesta att ersĂ€tta. Huset Ă€r för vackert för att inte fler ska fĂ„ ta del av det.
Den dÀr gÄtan dÄ?
â HĂ€r tillverkades den populĂ€ra Borensbergslimpan, en söt och god sirapslimpa, under mĂ„nga Ă„r, men vi har gĂ„tt bet pĂ„ att hitta receptet. Har nĂ„gon det sĂ„ vill vi vĂ€ldigt gĂ€rna fĂ„ det.