Kedja begärs i konkurs – butiker i länet

Kedjan 4Sound, som säljer musikinstrument, har så allvarliga ekonomiska problem att den har försatts i konkurs. Det berör alla svenska butiker, bland annat i Norrköping och Linköping.

Enligt norska medieuppgifter har kedjan 4Sound, som säljer musikinstrument, begärts i konkurs.

Enligt norska medieuppgifter har kedjan 4Sound, som säljer musikinstrument, begärts i konkurs.

Foto: Fredrik Quist

Östergötland2019-10-09 16:33

Det är den norska affärstidningen Dagens Näringsliv som först rapporterar att företaget som driver kedjan 4Sound har ansökt om konkurs.

Men kedjans svenska vd, Anders Endertorp, bekräftar på onsdagkvällen att även Music Retail Sweden har försatts i konkurs under dagen. Företaget står bakom 4Sound svenska verksamhet med totalt 18 butiker och omkring 150 anställda som nu riskerar att förlora jobben. Bland annat finns butiker i Linköping och Norrköping.

– Vi har brottats med lönsamheten. Vi har lägre marginaler och en allt hårdare konkurrens från framför allt online-försäljningen. En uppskattning är att mellan 30 och 35 procent av all försäljning av musikinstrument sker online i Skandinavien idag, säger Anders Endertorp. 

– Vi har inte tjänat tillräckligt med pengar. Men det som gjorde att vi var tvingade att ansöka om konkurs var att vår kreditgivaren Nordea drog in krediten för oss. Trots att vi det här året har betalat på krediten i storleksordningen 30 miljoner vill de inte vara med längre. De vill ha sina pengar, punkt slut och vi behövde sätta företaget i konkurs.

Hur känns det?

– För jävligt. Många människor har jobbat jättehårt för att hitta en annan finansieringslösning och våra leverantörer har ställt upp jättemycket. Det finns andra intressenter, men vi får inte mer tid, säger Endertorp.

Under torsdagen väntas butiksbolaget lämna in en konkursansökan även i Danmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!