– Vi vill uppmärksamma den ålderism som finns i samhället. Det är ett synsätt där man slutar räkna med personer efter att de nått en viss ålder. Man puttas ut från arbetsmarknaden och det kan upplevas väldigt hårt att gå från hundra procent arbetsliv till noll, säger Jakob Forssmed (KD), vice partiledare Kristdemokraterna.
Vad behövs?
– Vi behöver en bred attitydförändring. Som det är nu slutar man satsa på medarbetare efter en viss ålder, trots att det är kompetensbrist i exempelvis vården. Därför vill vi se mer flexibilitet och ge personer rätten att stanna kvar i arbetslivet på exempelvis halvtid även efter en viss ålder.
Ungefär som att småbarnsföräldrar har lagstadgad rätt att gå ner i arbetstid?
– Ja, precis, men med personer i pensionsåldern ska det även vara ömsesidigt, så att även arbetsgivaren kan välja att minska arbetstiden.
Kommer det hjälpa mot kompetensbristen att behålla pensionärer i vården?
– Det kommer inte lösa alla problem, men vi tycker att regionerna misslyckats med sin politik och vill att professionen ska få mer inflytande.
Även frågan om blodgivare, menar den vice partiledaren kan kopplas till synen på äldre. I Östergötland kan en blodgivare fortsätta ge blod fram till att den fyller 70 år.
– Det larmas om blodbrist, men samtidigt har Region Östergötland och flera andra regioner infört en övre åldersgräns som hindrar personer över 60 år från att bli nya blodgivare, trots att Socialstyrelsen inte har några sådana regler. Enligt Socialstyrelsen är enda kravet att en hälsobedömning ska göras av läkare för blodgivare över 65 år. Det finns så många slentrianmässiga regler som uttrycker ålderism.
Men finns det inte risk för att man i onödan belastar vården med fler läkarbedömningar?
– Det måste gå att organisera verksamheten så att det går att lösa. Det är inget komplicerat och borde gå att samordna det med andra läkarbesök, så att det inte blir någon extra belastning.
Vad behöver göras?
– Först måste regionerna sluta med detta. Annars behöver man se över regelverket för att hindra regionerna för att införa den här typen av regler.
Det finns ju redan diskrimineringslagstiftning?
– Då måste någon enskild driva en sådan fråga juridiskt mot regionen.