Kärvare ekonomiska tider väntar Region Östergötland

Region Östergötland investerar nästan två miljarder per år 2018–2020, i ny- och ombyggnad av sjukhus och nytt rättspsyk i Vadstena.

Budgetpresentatörer. Regionråden presenterade treårsbudgetgen för 2018-2020. Fr v Göran Gunnarsson (C), Anita Jernberger (L), Mats Johansson (S), Margareta Fransson (MP) och Torbjörn Holmqvist (S).

Budgetpresentatörer. Regionråden presenterade treårsbudgetgen för 2018-2020. Fr v Göran Gunnarsson (C), Anita Jernberger (L), Mats Johansson (S), Margareta Fransson (MP) och Torbjörn Holmqvist (S).

Foto: Henrik Johansson

Östergötland2017-05-29 17:40

På måndagen presenterade den politiska ledningen i Region Östergötland treårsbudgeten vid en pressträff i Norrköping. Regionen kommer bland annat att satsa på att utveckla så kallade e-hälsolösningar som gör det möjligt att vårdas i hemmet i större utsträckning.

– De digitala lösningarna omfattar allt från fungerande bredband, till att via videokamera titta till patienterna på natten, säger regionråd Margareta Fransson (MP).

– Nu testas mobil röntgen på särskilda boenden i östra länsdelen, säger regionråd Torbjörn Holmqvist (S). Tanken är att mobil röntgen – som i det här fallet är avsett för gamla människor – ska kunna användas i större omfattning, så att patienterna inte behöver åka in till sjukhusen.

Regionrådet Mats Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen, anser att ekonomin är god just nu. Men det ser mörkare ut framöver. Driftskostnaderna för sjukhusen samt ökade pensionskostnader nöter på kapitalet. Från 2018 beräknas pensionskostnaden öka med 40 miljoner.

– Vi har 790 miljoner kronor i eget kapital och vi har stärkt budgeten med 692 miljoner de senaste tre åren, varav 564 miljoner direkt berör sjukvården, säger han.

Någon skattehöjning är inte aktuell, regionen har en skattesats på 10,70 kronor.

Den stora utmaningen, som kräver både personal och vårdplatser, är gruppen 85 år och äldre där vårdbehovet ökar. Regionen har infört hyrläkarstopp men ska den 14 juni besluta om hur det blir med det framöver. Det hänger ihop med en överenskommelse med andra parter, däribland Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Regionen ansvarar även för kollektivtrafiken. På grund av för få resande har landbygdslinjer lagts ner, men nu ska regionen utöka möjligheterna till så kallad närtrafik som vänder sig till de som bor längst bort från hållplatserna.

– Om man bor mer än två kilometer från en hållplats ringer man beställningscentralen i Mjölby för att få skjuts till närmaste hållplats, förklarar regionrådet Göran Gunnarsson (C)

Anropssystemet har redan införts, men utökas nu.

Alla medborgare kan nyttja denna service vissa tider, vardag som helg. Trafikbolagen kör dessa turer när de har ledig kapacitet och inte är upptagna av exempelvis skolskjutsar.

– De kan utföra de här körningarna till en kostnad av 200-300 kronor per passagerare, säger Göran Gunnarsson.

Investeringar

Region Östergötland investerar 2018-2020 mellan 1,9 och 1,95 miljarder kronor i ombyggnad av Universitetssjukhuset i Linköping, nybyggnad vid rättspsykiatriska kliniken i Vadstena, ny- och ombyggnad av Vrinnevisjukhuset i Norrköping och nytt lasarett i Finspång.

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!