Antalet anmälda cykelstölder i länets kommuner varierar kraftigt som du kan se på kartan ovan och i faktarutan här intill. 2015 anmäldes 4 059 cykelstölder i Östergötland, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Hela 2 289 av brotten skedde i Linköping.
– I Linköping stjäls det cyklar året runt, sedan har vi toppar i maj och på försommaren, säger polisinspektör Peter Viveland.
Linköping sticker som sagt ut i statistiken över cykelstölder. I Norrköping anmäldes exempelvis "bara" 1 143 stölder av det slaget förra året. Peter Viveland har sin teori om varför det ser så olika ut i kommunerna.
– Det kan ha att göra med att det är en studentstad. Om man tittar över landet tror jag exempelvis att Uppsala har samma problem. Jag har fått höra från studenterna att man "lånar" cyklar av varandra. Om ens egen är stulen så stjäl man en annan, säger han.
2014 noterades det högsta antalet anmälda cykelstölder i länet sedan 2005 med totalt 4 819 anmälningar. Förra året minskade alltså den siffran till 4 059, vilket kan ha att göra med en riktad insats från polisens sida.
– Vi försökte kartlägga cyklar som säljs på nätet och lyckades få tag på några ungdomar som sålde stulna cyklar. Just nu håller vi inte på med någon sådan riktat arbete, men får vi tips åker vi och plockar en och annan som håller på med sådant. Sedan stoppar vi och kontrollerar vi människor som kommer med släpkärror med cyklar på, säger Peter Viveland.
För att undvika att köpa en stulen cykel bör man kontrollera att den har ett ramnummer eller någon annan typ av märkning. Om den är omlackerad finns det anledning att bli misstänksam, enligt Peter Viveland. För att sedan få behålla sin cykel har han framför allt ett enkelt tips: Lås, lås, och lås igen.
– Det ska vara besvärligt för tjuven, säger han.