Enligt statistik som Corren bett SCB ta fram heter 16 467 östgötar Karlsson, 16 067 Andersson och 15 000 Johansson. De tre efternamnen innehar ohotade medaljplatserna i länet. På fjärdeplats hittar vi Nilsson, ett efternamn som bärs av 7 222 östgötar.
Speglar gamla pojknamn- Förr var inte efternamnen särskilt stabila, men kring förra sekelskiftet övergick fadersnamnen till att bli släktnamn och därmed gå i arv. Många var Karl, Anders och Johan-söner då. Innan fick barnen faderns förnamn med tillägget son eller dotter, beroende på kön. Karlsson eller Karlsdotter, säger Kalle Bäck, professor i Historia vid Linköpings universitet.
Flest Karlsson finns det i Linköpings kommun. Där är 4 458 personer med efternamnet Karlsson folkbokförda.
- Linköping var en stiftsstad, med biskop och länsstyrelse. Det fanns många stora herrgårdar i de mellersta delarna av Östergötland, dessutom var nationalismen stark här. Att döpa sina barn till Karl eller Johan skulle kunna tänkas vara en hyllning till kungen, Karl XIV Johan, spekulerar Kalle Bäck.
KarlssonbältetI de mellersta delarna av länet är Karlsson vanligast, medan Andersson är vanligast i de norra delarna och Johansson i de södra.
- I de norra delarna härskade den gamla bondekulturen med småbruk, därför kan bondnamnet Anders ha varit vanligare där, spekulerar Kalle Bäck.
Sett till hela Sverige är Johansson det vanligaste efternamnet. Tätt följt av Andersson. Karlsson kommer i riksstatistiken först på tredje plats. Även i Östergötland kommer Andersson på andra plats. I länet är det Johansson som får nöja sig med en tredjeplats.
Kunganamn- Karl och Johan var modenamn under andra hälften av 1800-talet, och många hette därför Karlsson när fadersnamnen blev släktnamn. De var populäradels för att de var kunganamn. Under 1700- och 1800-talet fick inte vanliga bönder ge sina barn kunganamn, det var att förhäva sig. Men sen kom nationalromantiken och då blev det fritt fram. Karl och Johan var då etablerade kunganamn. Anders har däremot aldrig varit ett kunganamn, utan alltid varit populärt.
Minst i KindaI länets kommuner kommer Karlsson som sämst på tredje plats. Det är i Kinda efternamnet får stiga ner två placeringar till förmån för Johansson och Andersson. Kinda är den kommun i länet som speglar namnstatistiken i Sverige bäst. Där är topp tre identisk med den för hela landet.
Ydre och Ödeshög avvikerSonnamnen dominerar varje kommuns topp tio. Bara i Ydre och Ödeshög finns andra efternamn representerade i toppen. I Ydre finns namnet Rydberg på tionde plats, och i Ödeshög finns namnet Fridlund på nionde plats.
- Det är gamla hantverkstrakter, mycket smeder, skräddare och vagnsmakare. De tog sig namn långt innan alla andra började göra det kring förra sekelskiftet, därför har de tagna namnen hunnit bli mer etablerade, säger Kalle Bäck.