Det är inte ovanligt att det är överfullt vid återvinningsstationerna i dagarna kring jul och nyår. Men om alla gör rätt får fler plats med skräp och dessutom går det åt färre transporter för att tömma behållarna. Det berättar Jenny Persson som är avfallsstrateg i Ödeshögs kommun:
– Många är duktiga och lämnar skräpet på återvinningsstationerna. Men det blir alltid problem när det är fullt, även när det inte är jul. Då ställer man det gärna utanför. Börjar en ställa utanför så är det lätt att fler tar efter. Och då kan det bli att farligt avfall hamnar utanför och matavfall, som kan locka till sig råttor och andra skadedjur, säger hon.
Dessutom är det att likställa med dumpning om man ställer avfall på marken. Det medför kostnader för kommuner, både för att få bort det och för att det ska hanteras på rätt sätt.
Är det fullt ska man felanmäla och åka till nästa återvinningsstation och en karta över dessa finns på kommunens hemsida och på sajten sopor.nu.
Vilken typ av skräp från julhelgen är lätt att lägga fel?
– Snören. Och de ska inte hamna i förpackningar utan ska kastas i restavfallspåsen direkt, det som förr kallades brännbart.
Och vad gäller för värmeljus?
– De är lite luriga. Brickan i botten på ljuset är av något magnetiskt material, till skillnad från ljuskoppen. Om brickan som håller vekeshållaren plockas bort kan koppen sorteras ut vid behandlingsanläggningen. Om de inte separeras så kommer båda sorteras som magnetiskt avfall. Och då återvinns inte aluminiumdelen, säger Jenny och tillägger:
– För några år sedan räknades värmeljusen som förpackning, och då lärde sig folk det, men så är det inte längre. Nu ska det lämnas till återvinningscentralen och metall. Det sorteras av sig självt när det väl hamnat rätt.
Och det här med presentpapper, hur gör man med det?
– Det går som pappersförpackningar så lägg gärna i matkassar av papper. Men kom ihåg att ta bort snörena först. Och se till att tömma kartonger på frigolit och plast. Platta gärna till dem innan så blir det inte så fullt.
Och julgranen, kan man slänga ut den utanför dörren?
– Nej, har du en trädgårdskompost hemma kan du lägga den där. Men annars får man komma till återvinningscentralen och lämna den.
Sedan första januari 2024 ansvarar kommunerna för insamlingen av förpackningsavfall från hushåll.
Allt fler kommuner inför så kallade flerfackssystem, alltså soptunnor med flera fack för att underlätta för hushållen att sopsortera. Flera östgötakommuner är redan i gång i liten skala för villahushåll, däribland Linköping, Motala och Vadstena. Ödeshög är också på gång.
– Det är mycket enklare, jag bor själv i Motala och har det själv. Ett fyrfackskärl tar lite mer plats på tomten men du behöver inte mellanlagra dina förpackningar utan kan gå ut och slänga det direkt.
Vid sortering av i fyrfackskärl så får hushållen två tunnor med fyra fack i varje: metall, plast, pappersförpackningar, returpapper, färgat och ofärgat glas, matavfall och brännbart (restavfall).