– Det finns många kvinnor som inte vågar prata om sina skador efter graviditet och förlossning. Det är skambelagt att ha svårigheter med kiss, bajs och sex. Men jag har inga svårigheter med det. Genom att prata om det vill jag hjälpa andra kvinnor och deras män i samma situation, fortsätter hon.
Hon sätter sig i skrivbordsstolen med ett bra ryggstöd. Kring midjan har hon en bred korsett som håller ihop magen där annars muskler skulle gett stöd. Hon drabbades inte bara av förlossningsskada utan också en värkande rygg till följd av att magmuskeln delat sig under graviditeten. Det sker mer eller mindre vid alla graviditeter men rättar ofta till sig med hjälp av träning. Jenny har tränat men har fortfarande inget magstöd. Hon har fört en lång kamp för att få hjälp. I Östergötland räknas operation av delad magmuskel som en skönhetsoperation, men den ståndpunkten är omtvistad.
– Rektusdiastas är ett onormalt, smärtsamt tillstånd, inte en skönhetsåkomma. Från att ha varit en aktiv idrottsmänniska kan jag inte ens knyta skosnörena, än mindre ta hand om mina barn, säger hon.
Det har gått drygt ett och ett halvt år sedan Viktor kom till världen. Lika lång tid har det tagit henne att få hjälp med skadan i underlivet som hon också ådrog sig.
Två veckor över tiden valde Viktor att komma till världen. Det blev en jobbig förlossning där man både klämde uppifrån och drog nedifrån. Vid tremånaderskontrollen framförde Jenny sina besvär, men orsaken till dem hittades inte. Allt såg normalt ut fick hon veta. Men hon visste att hon hade ont och hade besvär med inkontinens, så hon fortsatte att söka hjälp. Hon har fått träffa gynekolog, ryggläkare och magläkare.
– Men ingen har sett till hela människan, konstaterar hon.
Så hände det en dag. Viktor klättrade upp för trappen där en grind egentligen skulle varit stängd. Just som han såg ut att tappa greppet hävde sig Jenny upp och fick tag i honom. De hamnade på golvet båda två. Viktor räddad men i rörelsen tömde sig Jennys urinblåsa och smärtan i ryggen var obeskrivlig.
– Då ringde jag kvinnokliniken på US och grät. Jag sa som det var. Nu orkar jag inte längre.
Hon fick snart en tid och där konstaterades hennes förlossningsskada som opererats.
Jennys historia innehåller mer än "bara" en förlossningsskada men ingen ska behöva kämpa så hårt för att få hjälp anser hon. Hon har därför skrivit till politiker och chefer inom vården i Östergötland, gått ut i media, gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg och till Diskrimineringsombudsmannen för att få besvären till följd av den delade magmuskeln, klassad som förlossnings-/graviditetsskada.
– Om en man hade haft lika väl dokumenterade skador som jag har, hade han garanterat opererats direkt. När kvinnor drabbas till följd av graviditet förväntas de betala själva för en skönhetsoperation. Det är inte acceptabelt, säger hon.
Efter många turer, egna efterforskningar och egenremisser fick Jenny komma till en ryggkliniken Art Clinic i Jönköping. Där kopplade läkaren Jennys ryggbesvär till att det saknas magmuskler som stabiliserar. Han rekommenderar en operation. Trots detta krävdes ett hot om DO-anmälan för att hon till slut skulle få en remiss till Södersjukhuset i Stockholm där det finns en läkare som opererar den skada Jenny har, men som inte åtgärdas i Region Östergötland. Hon ska dit i början av februari för att få en bedömning om en operation kan hjälpa henne.