JC går i konkurs – butiker avvecklas

Klädkedjan JC har försatts i konkurs. Enligt konkursansökan ska företagets butiker avvecklas.

Foto: Ulrik Svedin

Östergötland2019-04-25 11:00

Den svenska butikskedjan JC bildades 1962 av Arne Karlsson och Gunnar Lenfors som startade den första butiken i Helsingborg. Efter 57 år är det över. Under torsdagen försattes klädkedjan i konkurs vid Stockholms tingsrätt.

Som många andra i klädbranschen har JC kämpat med svaga siffror den senaste tiden. I februari inledde företaget en rekonstruktion, då man hade skulder på 200 miljoner kronor, men valde i onsdags att avsluta den och samtidigt lämna in en konkursansökan. Enligt konkursansökan har företaget cirka 160 miljoner kronor i skulder till de två största fordringsägarna.

Konkursen kommer efter en tid av turbulens där kedjan stängt butiker och gått i konkurs i Finland. Under företagsrekonstruktionen har de cirka 250 anställda fått betalt via lönegarantin.

I konkursansökan ville JC:s ägare att advokat Peter Näslund, som tidigare skött bolagets rekonstruktion, ska sköta "hantering och avveckling av bolagets befintliga butiksnät runt om i Sverige".

Tingsrätten följde dock inte ägarens önskemål utan beslutade att utse Mats Emthén till konkursförvaltare.

JC:s två butiker i Östergötland finns i Linköping, en i Gränden och en i I-huset. Butikschefen i Gränden ville på torsdagen inte uttala sig om konkursen men sa att de hade fått uppmaningen att driva butiken som vanligt.

Redan 2016 var JC illa ut men lyckades då undvika en konkurs genom en rekonstruktion.

Vi har sökt konkursförvaltaren Mats Emthén för en kommentar men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!