Antalet varsel och konkurser är på någon slags bottenrekordnivå nu. Drygt 2 500 personer hade varslats fram till 24 april enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Flera stora konkurser har också offentliggjorts under de senaste månaderna. Bland annat MQ har fått ge upp. Men också många småföretag har kastat in handduken.
– Vi ser att många enmansföretag också drabbas hårt. Man är tvungna att vila hela verksamheten om man nu inte går i konkurs. Det innebär att man måste ge upp alla kontakter och affärsförbindelser man har. Det är tufft, säger Frida Boklund hos Företagarna.
Hon kommer dagligen i kontakt med företagare som hamnat i djup kris. Oftast i ekonomisk. Men också i psykisk kris. Hon talar om samtal med företagare som beskriver hopplöshet och en stor sorg. Som regionchef har hon fått utbildning i psykisk ohälsa och suicid.
– Några gånger har jag faktiskt ringt 112. Jag har blivit så orolig att den jag talat med ska skada sig själv. Ta livet av sig. Ofta handlar det om att allt man skapat försvinner. Men lika ofta handlar det om oron för sina anställda. Vad som ska hända med dem? Och vad som ska hända med den egna familjen. Härom dagen talade jag med en företagare som fick sälja sitt boende för att överleva. Hon kunde inte längre betala sin hyra, säger hon.
Företagarna i Östergötland har ett särskilt hjälpprogram som man inte har överallt. Genom det kan medlemmarna få professionell hjälp om det är det man söker.
– Via Företagsjouren i Östergötland kan man få psykologhjälp och också coachning från någon som kan stå utifrån. Det kan behövas när allt är som mörkast. Du tänker oftast inte klart när du är under stress. Man hjälper till att försöka undanröja de akuta problem som finns. Sen försöker man göra en handlingsplan med målet att få företaget att leva vidare och ha en positiv utveckling. En del företag har kanske inte en framtid. Men många har det och de här samtalen är ofta bra, säger Frida Boklund.
Nu när det har börjat gå runt sex till sju veckor sedan pandemin slog till med kraft i Sverige har samtalen minskat till Företagarna. Men hon säger samtidigt att strömmen av samtal är starkare än under någon annan kris.
– Jag tror att många insett hur läget är. Paniken har lagt sig lite. Samtidigt tror jag att det finns en risk att samhället drabbas av en andra våg av psykisk ohälsa. Kanske när det är någon slags kontroll över pandemin. När resultatet av den ekonomiska nedgången och arbetslösheten slår till. När många ställs inför nya förutsättningar och undrar hur man ska klara sin vardag, säger Frida Boklund.
Vad är det värsta med den nuvarande krisen?
– Att det inte riktigt går att göra något. Att inget går att förutspå. Många av våra medlemmar har skurit ned på allt man kan och det hjälper inte. Bland det tyngsta som finns för en företagare är att säga upp sina anställda. När det inte hjälper mår många dåligt.
Vad kan ni lära er om krisberedskap?
– När Gudrun-stormen kom för några år sedan var det många skogsägare som mådde extremt dåligt av all skog som bara låg där. För många blev det stora ekonomiska smällar. Då lärde vi oss att det är bra att vara förberedda inför en kris med professionell psykologisk hjälp. Vi kunde vara snabba nu med att använda oss av de erfarenheter vi skaffade oss, säger Frida Boklund.