Ja – november har varit ovanligt grĂ„

Har du upplevt att november varit ovanligt grÄ i Är? I sÄ fall har du helt rÀtt. Enbart 12 soltimmar har Norrköping haft hittills.

I Är har november bjudit pÄ ovanligt lite sol.

I Är har november bjudit pÄ ovanligt lite sol.

Foto: Michael Probst/TT

Östergötland2019-11-20 14:00

– November Ă€r ju en mĂ„nad som omtalas som mörk och dyster och i Ă„r lever den verkligen upp till den förestĂ€llningen, sĂ€ger Alexandra Ohlsson, meteorolog pĂ„ SMHI.

Det normala antalet soltimmar i lĂ€net under november brukar ligga pĂ„ 57 stycken. Förra Ă„ret landade siffran pĂ„ 53. I Ă„r ser det dystrare ut. Mellan den 1–19 november har bara 12 soltimmar uppmĂ€tts och prognosen framĂ„t ser heller inte ljus ut. Det grĂ„ vĂ€dret ser ut att hĂ„lla i sig, ackompanjerat av en viss nederbörd.

– Den enda uppmuntran jag kan ge Ă€r att vi har haft det sĂ€mre. År 1993 hade vi enbart 5 soltimmar i november, vilket Ă€r bottenrekordet, sĂ€ger Alexandra Ohlsson.

Ser man generellt har november varit en solfattig mÄnad över hela landet. Mest sol har det varit i fjÀllen, pÄ mÀtstationen i Storlien, som har lyckats skrapa ihop 40 timmar hittills.

Mer regn Àn vanligt har det dÀremot inte varit, snarare tvÀrtom, och Àven temperaturerna ligger pÄ det normala för Ärstiden.

– MĂ„naden började med en köldknĂ€pp, men nu har vi istĂ€llet mildare vĂ€der Ă€n normalt, sĂ„ sammantaget hamnar vi pĂ„ normaltemperatur.

NĂ„got som brukar fĂ„ november att upplevas som ljusare Ă€r snö, men den ser ut att dröja. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det meteorologiskt sett fortfarande höst i Östergötland, eftersom dygnsmedeltemperaturen inte har varit  0°C eller lĂ€gre fem dygn i följd.

– JĂ€mför vi lĂ€ngre bak i tiden har Ă„rstiderna förskjutits nĂ„got, sĂ„ att vintern anlĂ€nder lite senare.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!