Isabel, 35 år, har haft feber i nio veckor

Isabel Josephson, 35 år, har sannolikt covid-19. Nu går hon in på sin nionde vecka med feber och kämpar för att få lämna nya prover.

Isabel Josephsson har hållit sig hemma efter att ha haft feber i nio veckor, nu börjar hon bli orolig att viruset har utlöst något annat i kroppen men ingen i sjukvården vill ta nya prover.

Isabel Josephsson har hållit sig hemma efter att ha haft feber i nio veckor, nu börjar hon bli orolig att viruset har utlöst något annat i kroppen men ingen i sjukvården vill ta nya prover.

Foto: Privat

Östergötland2020-05-14 18:00

För Isabel Josephson har det blivit vardaglig rutin att kolla tempen varje dag, ha värk i kroppen och i lungorna. Och så känna den där konstanta tröttheten. 

– Man börjar ju fundera på om det ska vara så här nu och om jag ska kunna återgå till jobbet alls innan sommaren.

Till vardags jobbar Isabel Josephson som körledare i Adolf Fredriks församling i Stockholm. Hon har bott i Stockholm sedan 2009 och har dessförinnan bott i Linköping där hon gått musikklasser som liten. Hon har även gått på De Geergymnasiet i Norrköping. 

De första känningarna kom under en repetition den 13 mars, hon kände sig allmänt hängig och på natten fick hon 38 graders feber och värk i kroppen. 

– Det var min födelsedag men det var bara att ställa i in allt. Några dagar senare fick jag väldigt ont i lungorna och i ryggen. Jag hade inte någon nämnvärd hosta, men hade jätteont i muskler och leder. Jag fick utslag och febern gick inte ned trots att jag åt både Alvedon och Ipren.

Hon hade kontakt med vårdcentralen på telefon och när hon var inne på andra veckan uppmanades hon att åka till sjukhuset.

– Eftersom jag är en av dem som kan vara hemma så testade de mig inte, men läkaren var säker på att jag har covid-19. De kollade min syresättning som var bra, som tur var. 

Nu är hon inne på nionde veckan med feber som pendlat mellan 38 och 39 grader. 

– Förra veckan sa min läkare att jag behövde ta nya prover. Eftersom vårdcentralen inte får ta emot fysiska besök när man har feber remitterade han mig till ett tält utanför Karolinska. När jag kom dit fick jag ta emot läkarens frustration över att dagligen behöva avvisa patienter som vårdcentralen ansvarar för. Inga prover togs. 

Hon har fortfarande kontakt med sin läkare regelbundet. Isabel försöker att inte oroa sig för varför kroppen reagerar som den gör, men ibland kommer ju tankarna på om infektionen har utlöst något annat i kroppen.

– Jag är i grunden, frisk, har bra BMI och van att röra mig. Men läkaren sa att det finns kroniska symptom som kan utlösas av infektioner, och än vet man ju inte hur covid-19 påverkar.  Min läkare är frustrerad och beklagar, han vill ta proverna och jobbar på en lösning.

David Ekqvist, infektionsläkare på Universitetssjukhuset i Linköping berättar att man inom sjukvården har noterat patienter med covid-19 som har feber under lång tid. 

– Den troliga förklaringen är att infektionen ger en relativt uttalad inflammation efter den akuta sjukdomsperioden där feber kan vara en del. Feber påverkar kroppen på många olika sätt, det tar ju energi att skapa den extra värmen och därmed ökar behovet av syre i vävnaderna vilket leder till en högre puls och ett ökat andningsarbete.

– Riktigt hög feber kan vara direkt skadligt. Sedan finns det ju positiva effekter av feber också, det påverkar ju även bakterier och virus så att de inte kan fungera optimalt, så det kan vara en del i kroppens förvar mot infektioner också.

Kan det påverka kroppen att ha feber så länge?

– Jag vet inte om det går att säga om det är farligt eller ej, i regel finns ju en orsak till feber och det är då svårt att särskilja om det är febern i sig eller den underliggande sjukdomen som ger vissa effekter hos den drabbade. Det är relativt outforskat ännu hur det ser ut gällande covid-19 men det får ju konsekvenser för individen kring när denna kan återgå till arbete och så vidare.

Symptom vid covid-19

Kunskapen ökar successivt om infektionssjukdomen covid-19.  Symptomen påminner om en förkylning eller influensa. Vanliga symptom är hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående, trötthet och värk i muskler och leder. Många får nedsatt lukt och smak. 

Symtomen kommer oftast omkring tre-fem dagar efter att man har blivit smittad. Sjukdomstiden varierar från några dagar till flera veckor. Enligt 1177 Vårdguiden har många patienter feber länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!