Intresset för tester ökar: "Så glada att de gråter"

Det är högt tryck på de kliniker som erbjuder antikroppstest. "Många är så glada att de gråter när det visar sig att de har antikroppar", säger Ulf Andersson, verksamhetschef på Vaccinova.

Allt fler vill testa sig för att se om man har antikroppar mot covid-19.

Allt fler vill testa sig för att se om man har antikroppar mot covid-19.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Östergötland2020-07-15 16:30

Företaget, med mottagning i Linköping och som erbjuder tester via Apotek Hjärtat på flera orter i Östergötland, har utfört snabbtester sedan början av maj. Testet görs genom ett blodprov i fingret. Svar får man inom 15 minuter. Kostnad? 550 kronor. 

– Intresset har varit enormt. Vi har gjort ungefär 2000 tester. Vår erfarenhet av att ha gjort det här så länge är att får du ett positivt svar för antikroppar – då stämmer det, säger Ulf Andersson.

Han menar att de ser tydliga trender och tendenser – även om han är noga med att påpeka att dessa inte har någon vetenskaplig grund. 

– De flesta som testats positivt för antikroppar hos oss har haft smak- och luktbortfall och inte varit särskilt sjuka. 

Det verkar finnas ytterligare en gemensam nämnare bland de flesta som testas positivt, enligt Ulf Andersson. 

– Nästan alla vet vem som har smittat dem. De vet att de träffat en präst som sedan visade sig ha corona eller en handlare som hamnade på intensiven.

De allra flesta som testas positivt blir glada och lättade. 

– Vi hade en läkare, vars fru hade tvingat honom att testa sig, som kom hit och var lite butter. När han fick ett positivt besked sken han upp och utbrast 'så du menar att jag överlevt corona!'. Han hade länge tänkt att han inte skulle överleva viruset om han smittades. 

Några få kunder har Vaccinova skickat vidare till konkurrerande mottagningar som testar i armvecket. 

– Skillnaderna mellan snabbtesterna och de man gör i armvecket är hårfin. Vi har haft ett enda fall där vi fått negativt svar på antikroppar via snabbtesterna, men som sedan visade sig ha svaga antikroppar via ett test i armvecket, säger Ulf Andersson.

Företaget Cordinator Medical Service, som samarbetar med vårdtjänster på nätet och som har mottagning i Norrköping och Linköping, gör endast intravenösa blodprov – alltså i armvecket. Testet analyseras sedan på labb. Ett provresultat får kunden ofta efter en vecka.

Kostnaden för att provta sig via Cordinator Medical Service skiljer sig beroende på var man bokar, men ligger mellan 500 och 1200 kronor. 

– Specificiteten är bättre. Det är ett säkrare test och därför har vi valt det, säger Erika Sjökvist, operativ chef.

Även här är det högt tryck. 

– De senaste veckorna har det tagit fart ordentligt. Vi har satt in extra provtagningstider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!