Yttertemperaturen ligger på 29 grader när klockan är 11.27 och bilen körs fram till parkeringsplatsen. Termometern inne i bilen visar 32 grader. Kanske lite fusk, men en fylld vattenflaska är ett krav för att vara försökskanin. Glass står också på önskelistan, men det går inte att få igenom. Så stängs dörrarna, tack och lov olåsta, så det går i varje fall till en början att koppla av. Spela lite spel på mobiltelefonen under arbetstid känns helt okej. Utanför står en av NT 24:s tv-reportrar och filmar. Tycker nästan lite synd om honom därute, för än så länge är det rätt skönt att ha lite tak över huvudet som skydd mot den gassande solen.
Sju minuter senare, 11.34 har temperaturen hoppat i väg en bit och lägger sig på 34 grader. En minut senare står det 35 grader och ytterligare två minuter senare 11.37 noteras 37 grader. Fortfarande uthärdligt. Men så länge består inte kaxigheten. Inom loppet av ytterligare en kvart har 40-strecket passerats och snart görs en anteckning om 44 grader. Känslan av att befinna sig i en bastu börjar krypa på. Det bränner till och med i näsborrarna när man drar in luft och blicken söker sig till dörrhandtagen. Någon minut senare visar de digitala siffrorna 46 grader och nu börjar det kännas väldigt relevant med funderingen om det verkligen går att komma ur bilen. Tv-reporterns lugnande blick utanför får den genomsvettiga försökskaninen att dämpa sig. Dags för ytterligare en klunk vatten medan svetten rinner ner för pannan och armhålorna känns som plaskvåta diken. Efter trekvart: Måste ut! Rödmosig i ansiktet med klibbiga kläder mot kroppen välkomnar jag friheten.
Men alla kommer inte ut på egen hand. Så sent som i mitten av juni i år tvingades polisen slå sönder en rutan på en bil i Hageby efter att man upptäckt att tre små barn satt inlåsta i värmen. Den här gången gick det bra, men det finns händelser som har slutat med dödsfall. – Ju mindre barnen är desto sämre möjlighet har de att reglera kroppsvärmen och är de väldigt små kan de inte dricka själva och inte ta sig därifrån. Och ju högre kroppstemperatur man har desto sämre fungerar kroppen, så det finns en klar dödsfara. Därför skulle jag vilja säga att man aldrig ska lämna sitt barn kvar i bilen, säger Oskar Andersson, leg läkare på Vrinnevisjukhusets barnklinik.