En svensk studie, gjord vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) 2021, visar att värdet på fastigheter sjunker när det byggs vindkraftverk i närheten. Ju närmare vindkraftverket bostaden står, desto mer minskar den i värde. Fastigheter som ligger mellan noll och två kilometer från ett vindkraftverk kan, enligt studien, förlora 20–30 procent i värde. Sedan sjunker vindkraftverkens påverkan på fastighetsvärdet i takt med att avstånden blir större. Är det mer än åtta kilometer mellan bostad och vindkraftverk syns ingen påverkan på värdet.
I dag delar vindkraftsbolagen ut en frivillig bygdepeng till områden där vindkraft etableras. Det är ett sätt att ge tillbaka till bygden, inte till enskilda husägare.
Tomas Hallberg är tillståndsansvarig vid branschorganisationen Svensk vindenergi. Han tycker att frågan om ersättning till närboende bör diskuteras mer.
Hur hjälper det en fastighetsägare om exempelvis hembygdsgården får en slant?
– Det kan göra hela området mer attraktivt, så att fler vill flytta dit. På så sätt kan det påverka bostadspriserna. Men jag kan tänka mig att det behövs någon ytterligare modell. Samtidigt ska man komma ihåg att om vi ska klara klimatomställningen så behöver elproduktionen öka snabbt, och det till så låg kostnad som möjligt. Det är ingen lätt ekvation, säger Tomas Hallberg.
Vem utreder hur en kompensation kan se ut?
– Ingen i dag. Men jag kan mycket väl tänka mig att det kan vara ett initiativ som kommer från markägarna och vindkraftsprojektörerna tillsammans. Att man hittar en modell där de som bor inom projektområdet, till exempel inom ljudutbredningskurvan för 40 dbA, får del av ersättningen.
Hur ska det gå till?
– Det kan jag inte svara på. KTH-rapporten visar osäkra siffror. Fastighetsvärde hänger ihop med hur attraktivt ett område är. På Gotland, exempelvis, stiger huspriserna även i områden med mycket vindkraft, säger Tomas Hallberg.
Henrik Valent, affärsenhetschef Vindkraft på Tekniska verken, säger att de gärna skulle dela med sig mer till lokalsamhället.
– Vi har lämnat ett remissyttrande till Miljödepartementets utredning "En rättssäker vindkraftsprövning" om att mer intäkter från vindkraften ska gå tillbaka till den kommun där de etableras. Det är vårt förslag. Men vi kan inte själva börja dela ut pengar, det skulle kunna ses som en muta. Det måste komma från en högre instans, säger han.
Frågan behöver diskuteras på regeringsnivå och gälla alla energislag, inte bara vindkraft, menar han.
– Vi kan inte göra en omställning till ett fossilfritt samhälle utan att det märks. Men man måste göra det i samklang med området där utbyggnaden sker, oavsett om det är vindkraft, solcellsparker eller om man bygger ut ett vattendrag, säger Henrik Valent.
Men här är det en part som tjänar pengar och en annan part som förlorar – i värdeminskning.
– Då hamnar man i en väldigt svår debatt. Om din granne bygger en takkupa som skuggar din uteplats – ska grannen kompensera dig då? Det finns inget sådant lagrum i dag. Hur ska man fastställa ändringar av värden? Det är en svår fråga.
Samma resonemang funderar Nils Ringborg kring. Han är talesperson för Holmens vindkraftsprojekt.
– Det blir inte enkelt att sätta upp en sådan standard. Det måste ju gälla även annat i samhället. Hur ska Norrköpings kommun kompensera dem vid Klinga gård för att man bygger logistikfastigheter? Höghuset som byggs vid Yllefabriken kommer säkert att skugga några, ska de kompenseras? Om man skulle förtäta en rivningstomt i centrala staden kan det förstöra utsikten för någon. Det är ingen lätt fråga, säger han.
Varken Tekniska verken eller Holmen har räknat på hur många fastigheter som ligger inom åtta kilometer från de planerade vindkraftverken vid Jättebergen, Högsjön och Klintabergen, och som, enligt KTH-rapporten, skulle beröras av en värdeminskning. Samtidigt har KTH-rapporten ifrågasatts för att den inte analyserar värdet på samma fastigheter före och efter vindkraftsutbyggnaden; det behövs fortsatta studier.
– Marknaden bestämmer vad något är värt. Jag kan tänka mig att det finns många människor, som är för förnyelsebar energi, som kan tänka sig att bo i närheten av vindkraftverk. Men inte alla. För att veta vad något är värt måste det ske en transaktion, det går inte att beräkna på förhand, säger Nils Ringborg.