Kalmar region, Jönköping, Gävleborg och Värmland, överallt höjs nu ett varningens finger för den färska kycklingen. Men Region Östergötland håller en låg profil.
– Vi varnar inte på det sättet, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind på Region Östergötland.
Att allt fler blir sjuka av campylobacter från kyckling är inget nytt för regionen. Redan förra sommaren såg smittskyddet i länet en ökning av antalet fall. Inför sommaren 2016 gick man ut med lite förhållningsråd.
Ökningen av antalet fall är också en indikation på att vi äter allt mer kyckling, något som Britt Åkerlind tror beror på varningen för rött kött. Måste kycklingproduktionen öka kan man också fundera över vad som händer hos producenterna, säger hon.
Hon tycker att en kycklingvarning skulle skapa för stor oro.
– Vi säger däremot att problemet finns och att det ökar. Vi uppmanar också människor att inte bereda kött och grönsaker tillsammans.
Det är de vanliga råden som fortsatt gäller. Kycklingen ska alltid vara genomlagad. Inget rött eller rosa kött. Knivar som man skurit kyckling med ska alltid diskar innan man skär annat.
Glöm inte heller att tvätta händerna när du tagit i kyckling, uppmanar Britt Åkerlind.
– Ofta håller vi i kycklingen med en hand och skär med den andra. Sedan är det lätt hänt att gå över till att bereda sallad utan att tvätta händerna och det kan räcka.
Varför är det större risk med färsk kyckling än med fryst?
– Om det finns campylobacter i kycklingen så fortsätter de att växa till och det blir fler bakterier per kvadratcentimeter. I fryst kyckling finns de bakterier kvar som fanns när kycklingen slaktades och frystes in, men de blir inte fler.
Campylobacter drabbar magen och en del av dem som blir smittade kan bli så sjuka att det krävs sjukhusvård. Också de fallen har ökat, enligt Åkerlind. Då handlar det i regel om att personen lider av vätskebrist.
Äter du själv kyckling?
– Ja, det gör jag. Men försöker tänka på hur jag hanterar den.
Under fredagskvällen kom även besked från Livsmedelsverket som tonar ned faran med färska kycklingen. En företrädare för myndigheten pekar, liksom Åkerlind, på vikten av hygien kring hantering och tillagning. Vilket för övrigt, påpekas det, gäller all hantering av kött.
Många tror att man är skyddad bara man väljer ekokyckling. Tyvärr ser det ut att vara tvärtom. Enligt uppgifter från statens veterinärmedicinska anstalt bär ekologisk kyckling oftare på campylobacter än konventionellt uppfödda. Till stor del beroende på att ekologiska kycklingar får gå fritt utomhus och får bakterien från naturen.