Än så länge erbjuder regionen så kallad egeninitierad provtagning för covid-19, alltså att man bokar tid själv. Men efterfrågan på covid-test är högre än regionen klarar av. Därför jobbar Region Östergötland med att öka provtagningskapaciteten, vilket vi tidigare har berättat om. Men redaktionen får nu reaktioner från läsare att det inte går att boka alls fram till jul. Vi testar själva att boka tid men får samma besked. Och på fredagen medförde ett driftstörningar i regionens it-system att det inte gick att boka tid alls för provtagning av covid-19.
Britt Åkerlind berättar att regionen fortfarande jobbar för att erbjuda egenprovtagning men tillägger att det snart nog ändras.
– Om covid-19 inte klassificeras som en samhällsfarlig sjukdom, då kommer sjukdomen att behandlas som andra folksjukdomar. Och i och med att man nu kom med de här lättnaderna så bedömer jag att det kommer förändringar som påverkar mycket utav den hanteringen vi tidigare har gjort av sjukdomen. Då kommer det säkert inte finnas de här möjligheterna till testning. Och de flesta är vaccinerade så det är inte så avgörande heller. Men hittills är inget sagt, så vi försöker ju möta befolkningens vilja att testa sig eftersom det är det som är sagt just nu.
Det är inte så att du som smittskyddsläkare tänker att man inte behöver skynda på så mycket med att utöka testkapaciteten för att riktlinjerna kan ändras framöver?
– Nej, vi har avtal med externa labb så det är på gång hela tiden. Vi jobbar på tills det blir andra beslut.
Än så länge kan väl testning vara ett verktyg för att införa distansundervisning i skolorna, hur tänker du där?
– Ja, och då tror jag om man blir sjuk ordentligt så blir det en medicinsk bedömning precis som det görs vid andra infektioner. Det är många sjuka i dag som inte vill testa sig så vårt system säger bara en del av hur det ser ut vid en viss tidpunkt. Är det sedan så att man blir ordentligt sjuk så blir det en medicinsk bedömning, precis som för andra infektioner, att det då är besök på vårdcentralen och där kommer prover att tas.
Smittspridningen av covid-19 har ökat i Östergötland sedan skolorna startade. Men det florerar även andra förkylningsvirus. Bland dem som provtas för covid-19 har 97 procent andra infektioner, enligt Britt Åkerlind.