Vänsterpartiet vill att Region Östergötland skärper kraven på köttet som serveras på sjukhus och restauranger, men har fått nobben.
I en motion till regionfullmäktige föreslår Emil Broberg (v) att regionen utarbetar hårdare krav på hur köttet har producerats i sin upphandling. Förslaget fick dock inget gehör vid fullmäktiges sammanträde som avslutades på onsdagen.
I sin motion pekar han framför allt på problemet med multiresistenta bakterier som sprids i djurbesättningar på kontinenten. Problemet är betydligt större där än i Sverige. Det beror på svensk lag har högre krav på hur antibiotika får förskrivas till djur än de krav som EU ställer.
– I Sverige har vi inte problem med multiresistenta bakterier i djuruppfödningen och det ställs också andra hårdare krav som gör köttet friskare, säger Emil Broberg.
– Syftet med motionen var att få regionen att gå i bräschen för att åstadkomma krav som gör att vi kan köpa svenskt kött producerat enligt svensk lag. Vi vet att andra länder är mindre nogräknade med hur djuren föds upp.
Han är besviken på att motionen avslogs.
– Det handlar om att det saknas politisk vilja. Vi är försiktiga med att ställa krav på det vi köper, tycker han.
Regionstyrelsen skriver i sitt svar till förslaget att livsmedel upphandlas tillsammans med kommunerna och det är inte säkert att de kan övertalas till att skärpa kraven. Dessutom kan det bli dyrare, menar man, och det är svårt att följa upp att kraven verkligen efterföljs. Det är enklare att uppnå målet att servera friskt kött genom att successivt öka inköp av ekologiskt kött. Därmed föreslogs fullmäktige att avslå motionen, vilket också skedde.