Östgötske Ica-handlaren får fängelse och miljonnota

Fängelse i över ett år och en nota på nära fyra miljoner kronor. Det blev domen mot den östgötske Ica-handlare som, mot sitt nekande, har anklagats för omfattande insiderhandel.

Östgöten är en av 18 personer som misstänks för insiderbrott i den så kallade Ica-härvan. Bilden är från en annan del av landet.

Östgöten är en av 18 personer som misstänks för insiderbrott i den så kallade Ica-härvan. Bilden är från en annan del av landet.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Östergötland2023-12-06 10:35

Handlaren är en av 18 personer som under hösten har ställts inför rätta i det stora Ica-målet i Stockholms tingsrätt

Åklagarens teori är att en av de åtalade kände till att Ica-handlarnas förbund tänkte köpa ut företaget Ica från börsen och läckte informationen till ett par bekanta. Sedan ska tipset ha spridit i led efter led och en rad personer gjorde lönsamma, men otillåtna aktieaffärer. 

Förutom östgöten är de övriga åtalade hemmahörande i södra Småland, Blekinge och Skåne. Merparten är Ica-handlare och de övriga är deras fruar, barn, vänner och kollegor.

undefined
16 av de 18 åtalade i Ica-härvan döms, däribland den östgötske handlaren.

På onsdagen meddelades domen mot dem: 16 av de 18 åtalade döms, men bara tre av dem får fängelse. Det handlar om den östgötske handlaren, hans gode vän – som enligt åklagaren hade tipsat honom – och en tredje handlare.

Övriga får villkorliga domar i kombination med samhällstjänst eller böter. Dessutom ska de dömda betala tillbaka cirka 16 miljoner kronor, som man beräknas ha tjänat på de otillåtna affärerna, och nära 11 miljoner i företagsböter.

Två personer frikänns också. Där anser tingsrätten att det inte är bevisat att de verkligen hade fått insiderinformation och i så fall hur och av vem. Dock påpekas att det finns en del "besvärande" detaljer även kring deras handel.

undefined
”Efterhandskonstruktioner”, säger Stockholms tingsrätt om östgötens förklaring och dömer honom till fängelse för grovt insiderbrott.

Stockholms tingsrätt skriver om östgöten att allt talar för att hans aktieköp har baserats på insiderinformation och kallar hans invändningar för ”efterhandskonstruktioner”.

Därför menar tingsrätten att östgöten är skyldig till grovt insiderbrott och dömer honom till fängelse i ett år och två månader. Han ska också betala närmare fyra miljoner kronor för brottsvinster och i företagsböter, men får även stå för sina egna försvarskostnader, då han bedöms ha en ”mycket god ekonomi” och inte anses behöva statens stöd till detta.

Däremot blir det inget näringsförbud, då tingsrätten pekar på att östgöten aldrig tidigare har fått några anmärkningar på sitt företagande och att han inte heller har spridit insiderinformationen vidare.

undefined
"Bevisningen är enligt försvarets uppfattning för svag för fällande dom", menar östgötens försvarare, advokat Mats Tornéus.

Vi har varit i kontakt med östgöten, som avböjer att uttala sig. Hans försvarare, advokat Mats Tornéus, skriver så här i ett sms till oss:

"Min klient är nöjd med att begäran om näringsförbud avslås. Däremot är klienten missnöjd med att han döms för brott som han förnekar. Bevisningen är enligt försvarets uppfattning för svag för fällande dom. Mot den bakgrunden kommer tingsrättens dom att överklagas till hovrätten, med begäran att klienten ska bli helt frikänd", skriver Mats Tornéus.

undefined
"Det är det längsta straffet för insiderbrott i Sverige, så det är unikt", säger Pontus Hamilton, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, om ett av de utdömda fängelsestraffen.

Åklagaren Pontus Hamilton, som väckte åtalet, var nöjd med domen, även om han hade velat se hårdare straff och att alla 18 hade dömts. Han pekar också på att det långa fängelsestraffet för "vännen" – tre år och två månader – sticker ut.

– Det är det längsta straffet för insiderbrott i Sverige, så det är unikt, säger Pontus Hamilton till TT.

Om domen står sig även i högre instanser riskerar handlarna också att bli av med sina butiker.

"Internt kommer Icas ansvarsnämnd nu starta en genomgång av varje individuellt ärende. Jag kan inte förekomma ansvarsnämndens beslut, men i de fall en slutgiltig dom skulle leda till fängelse eller näringsförbud kan det bli svårt att vara kvar som Ica-handlare", säger Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund, i ett pressmeddelande.

Historien i korthet

Hösten 2021 meddelade Ica-handlarnas förbund att de tänkte köpa ut företaget Ica från börsen.

Strax innan beskedet offentliggjordes köpte en rad personer stora mängder Ica-aktier, som sedan kunde lösas in till överpriser vid utköpet. Affärerna väckte misstankar om att information kring affären hade läckt ut.

Våren 2022 greps en rad Ica-handlare vid gryningsräder, som misstänkta för insiderhandel.

Våren 2023 åtalades 18 personer för insiderbrott eller grovt insiderbrott. 16 av dessa döms nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!