I helgen kollar polisen sjöbusar

Nu ligger de illa till, kräftfiskare som stjäl andras burar, sjöbusar som kör i vansinnesfart och skeppare som är så berusade att de är en fara för sjösäkerheten. I helgen gör polisen en särskild insats på Vättern.

Foto: Björn Larsson Ask / SvD/TT

ÖSTERGÖTLAND2015-08-14 20:05

Polisen på båda sidor om sjön gör gemensamt en polisinsats med en snabbgående polisbåt i Vättern. I samarbetet ingår också de fisketillsyningsmän som övervakar fisket i Vättern, och det är kräftfisket som står först på priolistan för polisen.

– Det finns flera orsaker till den här insatsen, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesman, men att det är premiär för allmänhetens kräftfiske på Vättern är en viktig anledning.

De närmaste helgerna är det tillåtet för allmänheten att fiska kräftor på allmänt vatten i Vättern, men det finns begränsningar.

– Max sex burar per person, säger länsfiskekonsulent Per-Erik Larsson, alla burar ska vara märkta med ägarens namn och den personen måste själv vara på plats.

Man kan alltså inte längre, som många har gjort, märka burarna med namn på halva släkten som inte ens har en aning om att de anses fiska kräftor.

Utvecklat metoderna

Tjuvfiskarnas metoder har utvecklats med åren. Från början var det vanligaste brottet att man fiskade med alldeles för många egna burar. Nästa steg var att stjäla andras burar och lägga ner alldeles för många.

– Numera frågar sig tjuvfiskarna varför de alls ska ha några redskap att lägga ut, när det är så enkelt att gå ut och tömma de burar som redan ligger där, säger Per-Erik Larsson, som också förklarar att det är svårt att komma åt avarterna.

Det ligger mycket pengar i kräftfisket och det går rykten om folk som har tjänat smärre förmögenheter på tjuvfiske.

– Det är svårt att bevisa att någon har fiskat olagligt, även om han har tio gånger så mycket kräftor i båten som han rimligen kan ha tagit upp på laglig väg, säger Per-Erik Larsson. Man måste ta dem på bar gärning.

Överfiske av kräftor

Därför är han glad åt polisens insatser.

– Det pågår ett överfiske av kräftor i Vättern, säger han, och kräftbestånden är känsliga för det.

Polisen ska också göra en sjötrafikövervakning och nykterhetskontroller. Gränsen för sjöfylleri är densamma som för rattfylleri, 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, men det gäller för fartyg som är längre än tio meter eller kan köras i minst 15 knop.

Men den som kör en mindre farkost kan inte vara säker på att klara sig från straff i berusat tillstånd. En påverkad person kan dömas för sjöfylleri även i en mindre båt, om personen inte kan framföra båten på ett "betryggande sätt".

Den som vill veta mer om sjöpolisen kan följa deras arbete på Facebook: Polisen Väst–sjöpolisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om