I Danmark pratar få om Paludan

I Sverige har Rasmus Paludans planerade koranbränningar orsakat våldsamma upplopp. I Danmark är det få som pratar om honom. "Jag tror att han är beroende av uppmärksamhet", säger Köpenhamnsbon Yousef El-bedri.

Personerna vi talar med i Köpenhamn är alla överens. Rasmus Paludan är något av en föredetting i hemlandet.

Personerna vi talar med i Köpenhamn är alla överens. Rasmus Paludan är något av en föredetting i hemlandet.

Foto: Albin Wiman

Östergötland2022-04-30 06:00

I det danska riksdagsvalet 2019 fick Stram Kurs 1,8 procent av rösterna, och var alltså nära att klara landets riksdagsspärr på 2 procent. 

Elisabet Svane är politisk analytiker på den oberoende socialliberala dagstidningen Politiken i Danmark.

– Rasmus Paludan kom in sent i valrörelsen 2019 och blev snabbt en central figur. Han blev stor via sin youtubekanal och liknade en stor bebis. Man undrade om han skojade, om han var en komiker? Han pratade inte med någon i de politiska debatterna. Han körde sitt race. Dansk folkeparti, som tidigare setts som högerrabiata, kändes plötsligt som ett mittenparti jämfört med Paludan, säger hon.

Men advokaten från Nordsjälland fick inflytande i valrörelsen och skakade om de befintliga partierna – framför allt på högerflanken.

– Högerpartierna var tvungna att inse att om de fick makten efter valet var det till viss del tack vare en rasist och hans röster. Man kan säga mycket om Dansk folkeparti, men de är inte rasister”.

Kort före valdagen publicerade dåvarande statsministern Lars Löökke Rasmussen från det liberala partiet Venstre boken ”Befrielsens øjeblik”. I den ställde han sig positiv till att samregera med socialdemokraterna för att skapa en stabil regering – och för att minska småpartiernas inflytande.

– På det sättet har han haft en mycket stor inverkan på Venstre. Det var Paludan som indirekt fick förre statsministern Lars Løøke att inse att han inte kunde regera på den här mannens röster.

I dansk media skapade Paludan rubriker och debatter. På redaktionerna diskuterades det hur bevakningen av honom skulle se ut.

– Han ställde upp i valet, och skulle därför behandlas på samma sätt som alla andra partier. Samtidigt tog han så mycket uppmärksamhet, eftersom han var så rabiat. Det var ett dilemma. Hur mycket skulle media täcka honom, skulle vi skriva varje gång han brände en koran?

Elisabet Svane tystnar en sekund innan hon slår ut med händerna.

– Var fan får han alla koraner ifrån? De är ju dyra.

Under valrörelsen blev det protester mot Paludan, men inte lika våldsamma som i Sverige.

– Vi danskar har levt så länge med Dansk folkeparti, vi är lite mer vana. Det är svårt för någon att säga att de inte blivit lyssnade på i Danmark. Fan, alla röster har hörts i det här landet! Medan Sverige har tryckt ned debatten.

I dag är det få som pratar om Rasmus Paludan i Danmark. Efter valet svalnade intresset – både från allmänheten och media. När han bränner nya koraner blir det i dag på sin höjd en kort notis.

– I dag pratar få om honom. Ni i Sverige har fått honom. He´s all yours. Lycka till!

Ungefär samma resonemang för de tiotalet Köpenhamnsbor som vi pratar med strax före intervjun med Paludan. Personerna, som alla är i olika åldrar och har olika bakgrund, säger att de mycket väl känner till den högerextrema politikern, men att han i Danmark ses som något av en föredetting, en provokatör som ingen längre bryr sig om.

– Jag skulle säga att när han fick sina domar för hets mot folkgrupp så slutade folk att prata om honom. Till en början fick han med sig personer som inte hade vågat uttrycka sina åsikter tidigare men de lämnade honom efter valet då han inte kom in, säger Auguste Ewé Bjerre som sitter på en bänk i Ørstedsparken tillsammans med sambon Tim Ewé Bjerre, som fyller i:

– Men det har rapporterats om upploppen i Sverige som han orsakat även här i Danmark.

Köpenhamnsborna Yousef El-bedri och Rose Thaning är inte förvånade över att Paludan sökt sig till Sverige.

– Jag tror att han är beroende av uppmärksamhet. Han bryr sig inte om sitt rykte, bara alla vet hans namn. Om vi ger honom uppmärksamhet, kommer han att använda det mot oss, säger Yousef El-bedri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!