Om allt går som planerat ska tågen susa fram mellan Järna och Linköping i 320 kilometer i timmen om tio år. För att det ska bli verklighet förestår ett gigantiskt bygge. Många aktörer i Östergötland vill dra fördel av projektet och vara med och påverka såväl under byggets gång som när tågen har börjat rulla.
På flera håll pågår redan planering av hur Ostlänken ska bidra till största möjliga samhällsnytta. Kommuner och Östsvenska Handelskammaren är i full gång med detta och universitetet vill följa satsningen genom forskning.
Nu vill region Östergötland också bidra genom att initiera ett större utvecklingsprojekt, allt i syfte att ta vara på alla möjliga fördelar som bygget av Ostlänken och de snabba kommunikationerna innebär när bygget är klart. Även region Sörmland erbjuds att delta i projektet.
Möjligen kan erbjudandet ses som ett led i att hitta nya samverkansformer efter det att Nyköping-Ostlänken AB har spelat ut sin roll. I juni fattade region Östergötland beslut om att avveckla sina aktier i bolaget och enligt kommunstyrelsens ordförande i Linköping Christina Edlund kommer Norrköpings och Linköpings kommuner att ta samma beslut.
– Bolaget ska avvecklas successivt efter ett mycket förtjänstfullt arbete. Region Östergötland var först ut medan vi ännu inte tagit ett skarpt beslut, säger hon.
Bolaget har samordnat lobbyarbetet för sina delägare sedan början av 2000-talet. Delägare är fram till nu de sörmländska och östgötska kommunerna utmed den blivande höghastighetsbanan samt de två regionerna.
Under onsdagen fattade region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd (TSN) att avsätta trehundrafemtio tusen kronor i syfte att göra en förstudie som ska ge svar på om det går att starta projektet. Projektet föreslås sedan få en budget på tre miljoner kronor om året. Förstudien ska ligga till grund för ansökan om medel ur den europeiska regionala strukturfonden. Förhoppningen är att den ska finansiera hälften av det fortsatta arbetet.
När det gäller Ostlänken pågår ett samråd kring var stationen för Skavsta flygplats ska placeras. Trafik- och samhällsplaneringsnämnden har beslutat att ställa sig bakom Trafikverkets förslag som ger Skavsta en hållplats på en bibana mellan Nyköping och Skavsta. Stationen placeras så att det i framtiden är möjligt att också höghastighetstågen kan stanna där.