HR-direktören om slopade pensionsåldern

Region Östergötland slopar pensionsåldern för alla sina anställda. Nu kan man arbeta kvar så länge man själv och arbetsgivaren vill.

Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland, ser flera fördelar med ett slopat tak för pensionsålder.

Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland, ser flera fördelar med ett slopat tak för pensionsålder.

Foto: Region Östergötland

Östergötland2020-01-17 20:30

I oktober röstade riksdagen igenom ett förslag att höja åldersgränsen för hur länge man har rätt att ha kvar sin anställning, den så kallade LAS-åldern, från 67 års ålder till 68 års ålder. Region Östergötland har sedan 1 januari slopat sin pensionsålder och anställningar kommer inte längre att upphöra per automatik vid 68 års ålder.

– Lagen om anställningsskydd förändras i och med att pensionsåldern höjs och då behövde vi ta ställning till hur vi skulle förändra våra rutiner kring pension och hur vi pensionerar våra medarbetare, säger Zilla Jonsson, HR-direktör för Region Östergötland.

Den nya rutinen innebär att en anställd har rätt att vara kvar på sitt arbete så länge den själv och arbetsgivaren vill. Zilla Jonsson ser flera fördelar med ett slopat tak för pension.

– Vi säger inte att när en anställt nått en viss ålder så ska du sluta jobba, utan det blir anpassat efter vem du är, vad du jobbar med, vad du vill och vad verksamheten behöver. Det blir mycket mer flexibelt, säger Zilla Jonsson.

– Som vi har haft det nu när någon har velat jobba kvar, då har vi fått göra en ny anställning och det behöver vi inte göra nu utan man fortsätter och sen pratar man igenom det.

Än så länge har Regionen inte fått in särskilt många reaktioner på det nya pensionssystemet. Zilla Jonsson tror att det med tiden kan komma frågor kring hur det ska gå till och vem som ska bestämma vem som ska jobba och hur länge.

Finns det några nackdelar? 

– Jag vet inte om det finns så många argument emot, det jag kan tänka mig är ifall chefen och medarbeten har olika uppfattningar. Där den ena vill jobba kvar och den andra inte vill det. Där kan det bli en dialog kring vilka beslut som ska tas. Det kan bli en utmaning i vissa fall.

I december 2019 var det 174 personer över 66 år som arbetade i Region Östergötland. De utgör 1,2 procent av regionens totalt 13 880 medarbetare. Bland dem finns 40 läkare, 31 sjuksköterskor, 25 undersköterskor, men också tandläkare, kuratorer och arbetsterapeuter. 

– Det vi vill med det här är också att bekräfta att personer som kommer upp i de här åldrarna har en enorm kompetens som vi vill ta vara på. Det här är ett sätt att markera det. Att vi inte säger att när du nått en viss ålder så har vi ingen nytta av dig. Tvärtom, vi vill att så länge du orkar och tycker att det är roligt så vill vi jättegärna att man är med och bidrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!