På tisdagen sökte vi regionen för en intervju om det aktuella mutåtalet. Zilla Jonsson meddelade att hon inte hade tid att prata med oss, utan besvarade våra frågor på mejl.
De åtalade menar att det finns fler chefer än den åtalade som tagit emot mutor. Hur ser regionen till att detta inte fortsätter?
"Vi agerade utifrån det vi fick fram vid tillfället. Fanns det mer så är det olyckligt att det inte kom fram. I samband med händelsen så såg vi över riktlinjer och rutiner och genomförde en obligatorisk utbildning för chefer och medarbetare i den berörda verksamheten. Det gjorde vi just för att det inte skulle vara någon osäkerhet kring hur vi ser på frågan oavsett om man är chef eller medarbetare".
Flera av de åtalade slutade efter det inträffade. De kände inget stöd från regionen efter det inträffade, trots att flera chefer godkänt gåvorna och kurserna.
Vad har ni som arbetsgivare för ansvar när detta uppenbarligen var ett större problem än att en enskild gjorde fel?
"Vårt ansvar som arbetsgivare är att utreda och agera när vi får kännedom om att något inträffat som inte är i enlighet med våra riktlinjer och rutiner. Vi har också ansvar för att se till att medarbetare erbjuds stöd, även om man har agerat på ett sätt som inte var okej. Det är min uppfattning att vi gjort det".
Regionen genomför även just nu en obligatorisk utbildningsinsats för alla medarbetare. Syftet är att öka kunskaperna om korruption, mutor och jäv.