Hotell-vd: "Regeringen vill svälta ut företagen"

Regeringen vill förlänga stödet för korttidspermitteringar. Men det kan dröja ända till sommaren innan pengarna når krisande företag. Då kan det vara försent, varnar Mjölby stadshotells vd Markus Höglund.

Mjölby stadshotells vd Markus Höglund och Svenskt Näringsliv i Östergötland är oroliga för att utbetalningen av det statliga stödet för korttidspermitteringar drar ut på tiden och menar att månag företag riskerar att gå omkull.

Mjölby stadshotells vd Markus Höglund och Svenskt Näringsliv i Östergötland är oroliga för att utbetalningen av det statliga stödet för korttidspermitteringar drar ut på tiden och menar att månag företag riskerar att gå omkull.

Foto: Arkiv

Östergötland2020-12-21 06:00

Den 9 november meddelade regeringen att stödet för korttidspermitteringar förlängs. Ett välkommet besked för många företag som har det tufft just nu, inte minst inom hotell- och restaurangbranschen som det senaste halvåret tappat nära 65 procent av omsättningen, enligt färska siffror från Konjunkturinstitutet.

Samtidigt höjs kritiska röster mot att processen från beslut till utbetalning är för lång och att företagen får "agera bank åt staten". Markus Höglund driver Mjölby Stadshotell, som tappat 70 procent av omsättningen i år och tvingats säga upp 4 av 20 heltidsanställda.

– Regeringen är väldigt saktfärdig. I november kom besked om förlängt stöd. Och det lät ju bra. Men man avvaktar till i februari med att ta det till riksdagen. Sedan säger Tillväxtverket att de behöver två månader på sig innan de kan öppna för ansökningar. Det betyder att företagen inte får pengarna förrän i sommar. Pengarna behövs nu, säger Höglund.

Han får stöd av Johan Gustafsson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Östergötland.

– Vår senaste konjunkturrapport visar att var sjätte företag bara har finansiering för fyra månader framåt om pandemin fortsätter och regeringen inte kommer med ytterligare åtgärder. Krisande företag kan inte trampa vatten hur länge som helst. Risken är att det här leder till att företag går under helt i onödan, säger Gustafsson

Markus Höglund har svårt att förstå att processen drar ut på tiden.

– Det gick mycket snabbare i våras. Då kom ett beslut om stöd 16 mars och i början av april nådde det ut till behövande företag. Nu får man känslan av att det byggs in tröghet i systemet och att regeringen vill svälta ut företagen.

Enligt Finansdepartementet, där frågan om förlängt stöd för korttidspermitterad personal hanteras, är situationen i dag inte densamma som i våras.

"Det är riksdagen som ska besluta om förslaget om förlängning. I våras när systemet sattes igång fanns redan ett färdigt förslag från en utredning som regeringen tillsatt förra mandatperioden. Det hade redan varit på remiss. Inför förlängningen har ändringarna varit på remiss till 11 december och just nu går Regeringskansliet igenom de remissvar som har kommit in. Nästa steg är en lagrådsgranskning och efter det är det dags för proposition", meddelar Finansdepartementet i en skriftlig kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!