Nationella Viltolycksrådet har denna vecka en riksomfattande kampanj mot viltolyckor. På Ingelsta shopping i Norrköping hade Boris Karlkvist från Älgskadefondsföreningen parkerat en mobil älgkrocksimulator som han reser runt med i landet under veckan.
– Det här går ut på att minska lidande får både djur och människor, säger han om viltskadekampanjen. I älgkrocksimulatorn, som Väg- och Trafikinstitutet (VTI) i Linköping har utvecklat, styr man genom landskap hämtade från verkligheten. Vår reporter körde tre sträckor i Småland. Plötsligt springer älgar ut på körbanan, och då är det bara att bromsa. På skärmen ser man bland annat hur fort man kört, och vilken reaktionstid man haft när älgen upptäckts.
Karl Andersson testade också simulatorn:
– Det här är stor skillnad mot att ratta en riktig personbil eller lastbil, så där vinglar man inte med lastbil, säger han och tycker att ratten i simulatorn är lite för känslig.
Per-Anders Eriksson, eller P-A som han kort och gott kallas, är länsansvarig för viltolyckskampanjen inom Polismyndigheten i Östergötland. Kampanjen återkommer varje år vid den här tiden:
– Nu ökar viltolyckorna. Pendlartrafiken sammanfaller med att det börjar skymma, säger han och tipsar om hur man ska göra om viltolyckan är framme:
– Då ska man ringa 112 och märka ut platsen för olyckan noga. När man ringt upp får man hjälp av polisledningscentralen, och man ska vara kvar på platsen och tillgänglig på telefon, säger han.
Polisen kontaktar lokala eftersöksjägare som spårar upp och avlivar det skadade djuret.
Rådjur är överlägset mest representerade i olycksstatistiken. Till måndagsförmiddagen hade det, hitttills i år, inrapporterats 25 885 olyckor med råddjur i hela landet, varav 1 348 i Östergötland. Älg, dovhjort och vildsvin förekommer också, om än i betydligt mindre omfattning, i viltolyckor.
– Under den här veckan har bilskolelever och de som kör yrkesmässig trafik för åkerier, bussbolag och taxi, fått speciell information om viltolyckor, säger Per-Anders Eriksson.
Nationella Viltolycksrådet har en hemsida med olycksstatistik. Där kan man se vilka sträckor som är extra drabbade av viltolyckor. I Östergötland sker flest viltolyckor på Lv 215 Skärblacka-Finspång, Lv 209 Norrköping-Västra Husby, Rv 35 Grebo-Åtvidaberg, Rv 35 Åtvidaberg-Kalmar länsgräns och Rv 23/34 Linköping-Brokind.