Hon skräms av hur vi importerar vårt kött

Flera kommuner i länet vill ha svenska och lokalproducerade livsmedel. Med mer gemensam planering skulle produktion och efterfrågan kunna mötas i offentliga upphandlingar.

Louise Ridderström.

Louise Ridderström.

Foto: Robin Fornas

Östergötland2016-06-01 15:12

Den offentligt upphandlade maten har kommit mera i fokus.

– Jag ser att det hänt mycket senaste åren och att det finns ett stort intresse för maten, säger Louise Ridderström på Östgötamat..

Hon arbetade tidigare med Rätt och Slätt som var ett projekt för stärkt matkultur i Östergötland. I projektet lades kraft på att få kommunernas upphandlare och kostchefer att se vården av lokal mat i offentliga kök.

– Man ser en vilja som är mycket större än tidigare, men produktionen måste också möta den efterfråga som finns, säger hon.

En bättre dialog kring utbud och efterfrågan skulle underlätta.

– Om man kunde skulle man sätta menyerna från andra hållet och först se vad det finns för råvaror och sätta menyer efter det.

Det skulle innebära att menyer anpassas mera utifrån säsong och vad som finns att tillgå i form av svenska råvaror.

Kommuner som Motala och Vadstena ligger långt framme när det gäller att vara flexibla och jobba för att få svenska livsmedel och i Vadstenas fall även lokalproducerade.

Genom taktiskt arbete vid upphandlingarna kan bra uppköp göras.

– Det finns kommuner där man tappar kontrollen när man köper måltidsservice, då lämnar man bort ansvaret för råvarans ursprung till leverantören.

Kommunen har då ingen kontroll över hur livsmedlen produceras och vart ifrån de kommer.

Hon tycker att det är skrämmande att vi importerar så mycket kött från länder som har en helt annan syn på djurskydd och dessutom tillåter att ge antibiotika i förebyggande syfte, vilket är förbjudet i Sverige.

– På det området är vi så duktiga så det vore självklart att köpa svenskt kött, säger hon.

Louise Ridderstöm vill se ett samarbete mellan producenter och upphandlare av offentlig mat. Hon vill också se svenskt kött på tallrikarna och att mer grönsaker används i varma rätter, inte bara som salladsbuffé.

– Gärna ekologiskt, men man ska inte hämta det på andra sidan jordklotet.

Louise Ridderström skulle vilja se en dialog där kockar, kostchefer och producenter planerar tillsammans och diskutera vilka råvaror som behövs.

– Man behöver ställa frågan: vad ska vi odla i Sverige för att möta den efterfrågan som finns idag? Det är väldigt långt mellan den som planerar måltider och den som producerar råvarorna, säger hon.

Upphandlingsavtal skulle kunna göras redan innan sådd och uppfödning av djuret. Sverige skulle kunna utveckla sin livsmedelsproduktion.

– Det finns en enorm potential att möta den ökade efterfrågan på grönsaker, bönor, potatis med mera. Förutsättningar som bra jordar, många soltimmar och tillgång till rent vatten finns och dessutom är vi ett land som är bra på att producera bra livsmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om