Hon hjälper oroliga att vittna mot misstänkta mördare

Att behöva vittna i brottmål – mot exempelvis tungt kriminella – kan väcka obehag och rädsla. Men det finns hjälp att få. Vi har träffat vittnesstödjaren Mia.

Mia Landell, vittnesstöd vid Norrköpings tingsrätt.

Mia Landell, vittnesstöd vid Norrköpings tingsrätt.

Foto: Eva Jensen

Östergötland2021-05-04 09:00

Den omfattande rättegången gällande dubbelmordet på Slottsgatan och Ingelstamordet rullar på för fullt. Den här veckan är det flera besökare från nattklubben Hugo som är kallade som vittnen. De ska inför rätten – och de sex åtalade männen – berätta om sina iakttagelser i samband med skottlossningen.

För många blir det kanske första gången som de befinner sig i en rättssal. Med tanke på att de åtalade misstänks ha kopplingar till kriminella nätverk och enligt polisen har ett våldskapital kan det finnas vittnen som anländer till rättegången på skakiga ben.

undefined
Den här veckan ska kroggäster på Hugo berätta om sina iakttagelser i samband med skottlossningen den 5 december 2019.

Men det finns praktisk hjälp och moraliskt stöd på plats. I Norrköpings tingsrätt är de fyra personer som jobbar ideellt. De bär en liten namnskylt med ordet "Vittnesstöd". 

En av dem är Mia Landell. Hon har i över 20 år jobbat som vittnesstödjare.

Hur fungerar vittnesstödet?

– Till att börja med så är vittnesstöd lagstadgat. Det finns vittnesstöd vid alla landets tings- och hovrätter och på de flesta orter drivs vittnesstödsverksamheten av den lokala brottsofferjouren.

Hur går det till om man blir kallad som vittne till ett brottmål?

– Redan i kallelsen får man information om att vittnesstödet finns och var man kan nå oss. En del kontaktar oss innan. Vi hämtar dem och genomför en guidad tur. Vi berättar hur det ser ut i rättssalen, vem som sitter var och lite andra praktiska saker.

Vad händer under den första rättegångsdagen om man inte har varit i kontakt med er?

– Vi vet ju inte vilka vittnena är, vi vet inte namn, ålder eller kön. Vi får bara en tid när vi ska befinna oss i rätten. När jag är på plats brukar jag börja med att presentera mig och fråga om personen ska in på rättegången. Om det är första gången de ska vittna, brukar jag säga något i stil med "vad spännande". 

– Det är viktigt att inte börja med att fråga om personen är orolig. Man får heller inte nonchalera det hela och säga att "det här är inget att vara orolig för". Det gäller att vara neutral.

undefined
Poliser med förstärkta vapen bevakar den pågående mordrättegången vid Norrköpngs tingsrätt.

Inom det svenska rättsväsendet oroas man över utvecklingen att det blivit allt svårare att få både vittnen och brottsoffer att lämna uppgifter. Just nu pågår en utredning tillsatt av regeringen som ska se över hur skyddet och stödet till vittnen kan stärkas. Man ska även undersöka möjligheten att vittna anonymt, samt utreda införande av kronvittnen. Förslag ska lämnas i maj.

Kan du förstå att folk tvekar till att vittna?

– Det kan jag göra. Men samtidigt är det är en väldigt viktig del av rättssystemet. Vittnen kan ju vara avgörande för att rätten ska döma rätt, säger Mia Landell.

undefined
Ellinor Nilsson och Mia Landell jobbar ideellt som vittnesstöd vid rättegångar i Norrköpings tingsrätt.

Ett vittnesstöd har genomgått utbildning och godkänts för att vara verksam. De har också skrivit under ett moraliskt bindande tystnadslöfte, de får inte föra information vidare. Vittnesstöden får aldrig diskutera brottet med brottsoffren eller vittnen.

– Vi är ju aldrig med på själva förhandlingarna, utan jobbar utanför salarna.

Trots att Mia Landell och hennes kollegor inte får diskutera själva fallen upplevs vissa rättegångar mer svårarbetade än andra.

– Vid relationsvåld får vi ofta jobba hårdare med att ge stöd till kvinnorna som blivit drabbade. Vid våld i relationer är händelserna i själva målet kanske bara toppen av ett isberg, det har pågått en längre tid.

Vilken rättegång har varit jobbigast?

– Det var den om Esmeralda. Jag har aldrig upplevt en sån tung stämning som det var då, säger Mia Landell.

Så många vittnar varje år

Att vittna är en så viktig uppgift för samhället att den som kallas till en rättegång enligt lag är skyldig att komma och vittna. Det kallas för vittnesplikt.

Det är därför viktigt att man kommer till rättegången och att man kommer i rätt tid och till rätt plats. Inte bara för att domstolen ska döma rätt, utan också för att en rättegång kostar samhället stora pengar. 

Närmare 100 000 människor vittnar i domstol varje år. 

Källa: Sveriges domstolar

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!