I juni, juli och augusti vill vi passa på att vistas utomhus och grilla. Det är också tiden då risken att drabbas av magsjuka ökar. Det är vanligt att smittas via vatten, mat eller efter att ha besökt och klappat djur i deras närmiljö, men det finns några enkla tips för att undvika att bli sjuk.
Vid matlagning, tänk på att inte använda samma redskap till den färdiggrillade maten som till rått kött. Se till att kyckling, köttfärs och rå korv blir ordentligt genomstekt. Skölj grönsakerna noggrant och använd inte samma redskap till kött som till grönsaker.
Ett annat enkelt sätt att minska risken för att drabbas av magsjuka är att tvätta händerna efter toalettbesök, före matlagning och innan måltider. Tvätta händerna noggrannt efter att ha besökt och klappat djur i deras närmiljö.
Ehec-bakterien hittas hos idisslare och i deras gödsel. Se till att tvätta händerna efter att ha besökt djur och klappat dem och undvik att ha picknick i beteshagar där det går kor, får och getter.