Högsäsong för att drabbas

Salmonella, Ehec, Campylobakter och Yersinia. De är de vanligaste smittorna som riskerar att göra dig sjuk i sommar.

Bakterier. Rengör redskap och stek igenom köttet väl för att minska risken att smittas.

Bakterier. Rengör redskap och stek igenom köttet väl för att minska risken att smittas.

Foto: Fredrik Jonson

Östergötland2017-07-10 22:30

I juni, juli och augusti vill vi passa på att vistas utomhus och grilla. Det är också tiden då risken att drabbas av magsjuka ökar. Det är vanligt att smittas via vatten, mat eller efter att ha besökt och klappat djur i deras närmiljö, men det finns några enkla tips för att undvika att bli sjuk.

Vid matlagning, tänk på att inte använda samma redskap till den färdiggrillade maten som till rått kött. Se till att kyckling, köttfärs och rå korv blir ordentligt genomstekt. Skölj grönsakerna noggrant och använd inte samma redskap till kött som till grönsaker.

Ett annat enkelt sätt att minska risken för att drabbas av magsjuka är att tvätta händerna efter toalettbesök, före matlagning och innan måltider. Tvätta händerna noggrannt efter att ha besökt och klappat djur i deras närmiljö.

Ehec-bakterien hittas hos idisslare och i deras gödsel. Se till att tvätta händerna efter att ha besökt djur och klappat dem och undvik att ha picknick i beteshagar där det går kor, får och getter.

Följ dessa råd för att undvika att smittas:

Tvätta händerna efter toalettbesök, innan du börjar laga mat, innan du äter och efter du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö.

Håll koll på hygienen vid matlagning. Använd olika och väl rengjorda redskap, skärbrädor m.m. till olika sorters livsmedel. Skölj grönsaker noga i rent vatten.

Se till att köttfärs, kyckling och rå korv blir helt genomstekt.

Vid kontakt med lantbruksdjur håll uppsikt över barn upp till och i förskoleåldern. De stoppar gärna saker i munnen. Om barnet tappar nappen – släng den.

Tvätta händerna med tvål och vatten innan du äter. Bada inte nära betande djur.

Ha inte picknick i hagar där djur betar.

Drick inte opastöriserad mjölk.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!