Nivåerna av läkemedelsrester är fortsatt höga i de östgötska vattendragen och särskilt höga är de i Stångån. Så höga att de kan komma att påverka fiskarna som lever i ån. Nu vill Länsstyrelsen Östergötland, tillsammans med bland annat Tekniska verken, ansöka om bidrag från EU för att göra länets vattendrag fria från läkemedel. Tanken är att bidragen ska gå till forskning för att komma fram till en lösning.
– Miljöproblemen blir mer och mer komplexa ju mer kunniga vi blir, säger Karin Sigvardsson, miljöskyddsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.
Prover har tagits på slam och det utgående vattnet i bland annat Stångån, Glan och Boren. I Stångån hittades 33 olika läkemedelssubstanser. Bland dem uppmättes så höga halter av antihistaminet Meclozin vid åns mynning till Roxen att forskarna fruktar att det kan ha en farmakologisk påverkan på fisken i ån. Även det smärt- och inflammationshämmande läkemedlet Diklofenak påträffades. Koncentrationen av den medicinen överskrider det gränsvärde som Havs- och vattenmyndigheten har för särskilt förorenande ämnen.
– Man skulle kunna säga att det är allarmerande. Det är ju inte så att de har satt gränsvärdena hipp som happ utan det är vid vissa nivåer som det kan börja påverka. Har vi för mycket måste vi börja minska det och arbeta för att få goda nivåer i våra vatten, säger Karin Sigvardsson.
Förutom den nya forskningen kommer en ny typ av reningsverk att byggas. Redan 2014 bestämde sig Tekniska verken för att satsa på ny teknik för att kunna ta bättre hand om läkemedlen. Sedan dess har en ny typ av reningsverk, som använder ozon för att rena vattnet, testats.
Försöket var lyckat och våren 2015 beslutades det att Linköping ska få ett av Sveriges första, stora reningsverk som använder ozon för att rena vattnet från läkemedelsrester. Med ozonmetoden kan avloppsvattnet renas till mer än 90 procent.
– Just hormoner påverkar fiskarna, men det är som tur är det som går att rensas bort ur vattnet med det här reningsverket, säger Lana Brunell, pressansvarig på Tekniska verken i Linköping.
Tanken är att reningsverket ska stå klart någon gång under 2016.