Hiv-smittad misstänkt för oskyddat sex

Den hiv-smittade 16-åringen hade oskyddat sex med minderåriga, enligt åklagaren. Nu har han åtalats.

Östergötland2017-03-27 11:15

Den nu 16-årige pojken, hemmahörande i västra länsdelen, är misstänkt för våldtäkt mot barn och försök till grov misshandel. Enligt kammaråklagare Britt-Louise Viklund ska han under våren 2016 ha haft sex med två flickor som vid tillfället var under 15 år. Trots att han visste att han var hiv-positiv påstås han ha undanhållit informationen och misskött sin medicinering så att han utsatte andra för risk att att smittas med en kronisk och livshotande sjukdom.

Pojken förnekar brott, men medger att han varit intim med en av målsägarna.

– En av flickorna medger han sexuella kontakter med, de har varit pojkvän och flickvän. Den andra förnekar han sexuell kontakt med.

Åklagaren har kallat in flera vittnen till den kommande rättegången i Linköpings tingsrätt. Rätten kommer också att få se ett videoinspelat förhör med en tredje flicka som 16-åringen ska ha haft sex med.

– Det hände innan han var 15 år och alltså inte var straffmyndig. Men jag menar att hans beteende mot den flickan styrker att han är beredd att strunta i målsägarnas ålder och upplysa om sin smitta.

Utredningen startades efter att en av flickorna fått veta att pojken var hiv-smittad.

– Hon blev jätteförskräckt. Det började med en eller ett par anmälningar och de tjejerna berättade i sin tur om andra flickor som den misstänkte ska ha varit med. En del hade hänt innan han hade fyllt 15 år.

Enligt socialtjänsten kände den misstänkte till sin smitta och att han inte fick ha oskyddat sex. Uppgifter från sjukvården gör gällande att han inte medicinerade enligt ordination vid den aktuella tidpunkten och hade förhöjda värden hiv-kopior i blodet. Han hade också fått information om sin informationsplikt vid sexuella kontakter.

Men enligt åklagaren lät 16-åringen alltså bli att berätta om sjukdomen.

– Ingen har blivit smittad, lyckligtvis, säger Britt-Louise Viklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!