Det var när 67-åringen, som är hemmahörande i en mindre ort i Östergötland, skulle säga upp föräldrarnas bankfack som han gjorde en oväntad upptäckt: I bankfacket låg 50 000 kronor i kontanter. Det var bara ett problem: Sedlarna var så gamla att de inte längre är giltiga.
67-åringen vände sig till Sveriges riksbank och ansökte om att få sedlarna inlösta. Riksbanken krävde dock att mannen skulle redogöra för sedlarnas ursprung. 67-åringen svarade att han trodde att sedlarna möjligen kom från föräldrarnas försäljning av en bil. Detta räckte inte för Riksbanken som ansåg att bristen på dokumentation gör att det inte går att utesluta att pengarna härrör från brott. Riksbanken framhöll dock att bedömningen inte innebär att 67-åringen gjort sig skyldig till brott.
67-åringen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. Domstolen gick på Riksbankens linje och ansåg att det saknades en tillfredsställande förklaring och dokumentation gällande sedlarnas ursprung. 67-åringen gav dock inte upp. Han överklagade domen till Kammarrätten i Stockholm – som inte meddelade prövningstillstånd. Mannen gick då vidare till Högsta förvaltningsdomstolen – som inte heller fann någon anledning att meddela prövningstillstånd.
Därmed sattes en juridisk slutpunkt som innebär att Riksbankens beslut gäller och att sedlarna är att betrakta som värdelösa som betalningsmedel.