Grundvattnet sjunker – historiskt låga nivåer att vänta

Grundvattennivåerna fortsätter att sjunka i länet och för östgötarna kan historiskt låga nivåer vänta om vädret fortsätter på samma spår.

Historiskt låga grundvattennivåer kan vänta östgötarna om vädret fortsätter på samma spår.

Historiskt låga grundvattennivåer kan vänta östgötarna om vädret fortsätter på samma spår.

Foto: Liselotte S Johansson

Östergötland2022-08-06 17:00

– Grundvattennivåerna brukar vara högre vid den här tiden på året. Om man har egen brunn och vet med sig att man haft problem tidigare somrar, som exempelvis 2018 när det var så varmt och torrt, så behöver man vara uppmärksam nu, säger geolog Anders Retzner, på Sveriges Geologiska undersökning (SGU).

Östgötar med egen brunn och som bor utmed kusten behöver vara extra försiktiga när det är låga grundvattennivåer.

– Det kan komma in saltvatten. Det sötvatten man vanligtvis har i brunnen ligger som en kudde ovanpå saltvattnet eftersom de har olika densitet, men när det blir låga grundvattennivåer finns en risk för att saltvatten tränger in i brunnen.

Regnskurar hjälper inte heller.

– Generellt på sommaren är det väldigt lite regn som kommer ner till grundvattnet. Det behövs en längre period med regn. För de stora magasinen krävs det flera månader, kanske ett halvår med regn.

När blir det bättre?

– De stora påfyllningarna i magasinen sker från början av oktober när växtligheten inte längre lägger beslag på allt regnvatten. Då blir det också kallare, så att det inte avdunstar i samma utsträckning.

Nu beror allt på vädret fram till slutet av september och början av oktober.

– Fortsätter det vara varmt och torrt, kan vi komma ner till historiskt låga nivåer, likt de vi hade 2018. Det kan komma mycket regn och bli mildare väder, som jag hoppas på. Då sjunker grundvattennivåerna inte lika snabbt, även om de inte fylls på i någon nämndvärd utsträckning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!