Hästsjukdomen tillbaka i länet

Ytterligare ett fall av hästsjukdomen kvarka har upptäckts på en gård i Östergötland.

Kvarka. Ytterligare ett fall av hästsjukdomen kvarka har upptäckts i länet.

Kvarka. Ytterligare ett fall av hästsjukdomen kvarka har upptäckts i länet.

Foto: Åke Karlsson

Östergötland2017-05-09 05:30

– Det är en häst som drabbats, berättar länsveterinären Pernilla Strid.

Fallet har konstaterats på Varby Gård 1 på Vikbolandet i Norrköpings kommun och är det sjunde fallet hittills i år i länet. Tidigare i år konstaterades sjukdomen bland annat på två nyanlända hästar på Smedstad Ridsportcentrum och en häst på Vretagymnasiet.

Sjukdomen kan liknas vid en halsfluss för hästar och är mycket smittsam.

– Kvarka orsakas av streptokocker och sjukdomen smittar mellan hästar, men även människor kan överföra smittan från en häst till en annan via exempelvis hästens snor.

En av delägarna till hästen säger att det är oklart hur hästen smittats.

– Vi har vidtagit alla nödvändiga åtgärder. Hästen isolerades omedelbart från andra hästar. Den har ingen feber längre och verkar må bra. Den är fortfarande isolerad i väntan på att den ska friskförklaras, säger delägaren som vill vara anonym.

Förra året upptäcktes 16 fall i Östergötland. Enligt länsveterinären har det förekommit många fall av sjukdomen i Sverige framför allt de senaste två åren.

– Vi tror att det beror på nya och bättre provtagningsmetoder, att vi nu kan fånga upp fler fall, säger hon.

Sjukdomen har även upptäckts flera gånger hos importhästar.

– Det finns en ökad risk bland importhästar har vi sett .Ofta transporteras hästar från olika stall i samma fordon. Det är trångt och uppstår stress som minskar immunförsvaret hos hästarna. Då kan sjukdomen lättare överföras, säger hon.

Tidigare var det vanligt att hästarna behandlades med antibiotika.

– Det försöker man gå ifrån. Om hästens allmäntillstånd är gott så är det bäst är om hästen själv får läka ut sjukdomen utan antibiotika.

Enligt statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, begränsas smittspridning genom isolering. Insjuknade djur separeras från friska djur.

I mitten av april höll Länsstyrelsen tillsammans med bland annat Statens veterinärmedicinska anstalt och Svenska Ridsportförbundet ett stort möte i länet för ett 100-tal för hästägare, ryttare och allmänheten där det informerades om bland annat sjukdomen kvarka.

– Vi berättade bland annat om risker med att importera hästar och hur viktigt det är att kontrollera att hästarna är friska innan de ska på tävlingar, säger hon.

Kvarka

Det är en smittsam sjukdom

Symptom är hög feber, var i näsan, svullna lymfknutor i huvud/halsregionen, förträngningar i de övre luftvägarna

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!