Hårt tryck på sjukhusen i länet efter helgen

Personalen på länets sjukhus jobbar för högtryck – men inte bara på grund av covid-19-situationen. "Man kan relatera det till värmen", säger Jessica Frisk, Region Östergötlands sjukvårdsledare.

Trycket är högt på länets sjukhus vilket Region Östergötland releterar till förra veckans värmebölja.

Trycket är högt på länets sjukhus vilket Region Östergötland releterar till förra veckans värmebölja.

Foto: Erik Johansen / TT

Östergötland2020-06-29 16:05

Flera dagar förra veckan visade termometern över 30 grader. Skönt tyckte kanske vissa. För mycket för andra, bevisligen. Trycket har nämligen varit hårt på länets sjukhus i helgen. Både intensivvårdsavdelningar, akutmottagningar och vårdavdelningar har haft fler patienter än normalt.

En del av fallen kan enligt Region Östergötland relateras till värmen.

– Är det fint väder är fler ute och gör saker som kan förorsaka olyckor eller andra händelser. Men värmen i sig är en faktor som påverkar våra skörare patienter. Det är viktigt att dricka och hålla sig i skuggan, säger Jessica Frisk och fortsätter:

– Så det är inte covid som har pressat oss den här helgen utan det vanliga sjukvårdsbehovet.

Antalet patienter på sjukhusen med konstaterad covid-19 har sjunkit något jämfört med början på förra veckan. På måndagen vårdades totalt 28 personer i länet (21 på vårdavdelning och 7 på intensiven).

– De patienter som har blivit inlagda under helgen är alla över 70 år. Däremot ser vi att allt fler av de vi provtar, som inte kräver sjukvård, är yngre. Det tyder på att vi umgås mer och är ute mer tillsammans och kanske har svårt att komma ihåg det där med att hålla avstånd. Det är väldigt viktigt att inte ge upp det, säger Jessica Frisk.

Samtidigt har ytterligare två personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. Regionens sjukvårdsledning bekräftade på måndagen att den totala dödssiffran nu är 235.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!