Kritiken mot regionen: "Sämsta jag varit med om"

Det är östgötarna som väljer politikerna, men hur mycket bestämmer de egentligen? Nu rasar debatten – oppositionen kritiserar tjänstepersonernas utredning, medan styret menar att det är politiken som bär ansvaret.

"Det är bra att vi har en politisk debatt", säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M), som menar att kritiken från oppositionens Emil Broberg (V), Kerstin Sjöberg (C) och Kaisa Karro (S) inte ska riktas mot tjänstepersonerna, utan mot det politiska styret som består av M, KD och L, med stöd av SD.

"Det är bra att vi har en politisk debatt", säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M), som menar att kritiken från oppositionens Emil Broberg (V), Kerstin Sjöberg (C) och Kaisa Karro (S) inte ska riktas mot tjänstepersonerna, utan mot det politiska styret som består av M, KD och L, med stöd av SD.

Foto: Jasmine Hübinette

Östergötland2023-05-14 05:00

I augusti förra året fattade en enig regionstyrelse beslut om att utreda Vänsterpartiets förslag om att inrätta barnmorskeledda förlossningskliniker. Tjänstepersonerna fick uppdraget att utreda hur etableringen skulle kunna genomföras. Just ordet "hur" har gett upphov till stora diskussioner. För när utredningen presenterades var förslaget att "inte införa barnmorskeledd förlossningsavdelning" och oppositionen är inte nådig i sin kritik.

– Det här är bland det sämsta jag varit med om under alla mina år inom regionen. Det är ett skämt i hantering. Förvaltningen skulle ta fram ett underlag så att vi utifrån det skulle kunna ha en politisk diskussion, men det här är bara oseriöst. Vi hade förväntat oss att man skulle ta fram ett kunskapsunderlag med för- och nackdelar, säger Emil Broberg (V).

Även Kerstin Sjöberg (C) är mycket kritisk.

– Frågan var hur det skulle se ut i Östergötland, med betoning på "hur". Men det vi får tillbaka är att allt är bra som det är och att begreppet är dåligt definierat. Det här är en politiskt styrd verksamhet, då bestämmer politiken vad som ska göras och förvaltningen tar reda på hur det ska gå till. Min upplevelse är att de inte vill göra det här. Att de tycker att det är en dålig idé.

Kaisa Karro (S) är andre vice ordförande i regionstyrelsen.

– Vi känner frustration över att det vi alla var överens om – att ta reda på hur det skulle se ut – inte har genomförts. Istället har man svarat att det inte ska införas och vi känner att vi inte fått svar på frågorna.

Marie Morell (M) är regionstyrelsens ordförande.

– Det här var knepigt från första början utifrån hur uppdraget var formulerat. Jag var själv med och fattade beslutet, men inser nu att vi borde ha förtydligat det. En utredning har gjorts, men när vi insåg hur svårt det skulle bli att införa så sa vi att vi inte skulle fortsätta med den. Vi kan inte belasta verksamheten med att utreda sånt vi inte ska genomföra. Nu har vi ändå en ganska omfattande rapport som ger ett bra kunskapsunderlag och det är i den änden man brukar börja.

Men ska förvaltningen få bestämma över politiken?

– Det är vi i styret som bestämt att inte gå vidare med det här. Den kritik som finns ska riktas mot politiken och mot mig och styret. Även om det är tjänstepersonerna som står på beslutsunderlaget så har alla ärenden viss handpåläggning från politiken.

I det nämndinitiativ som Vänsterpartiet lämnade in förra året menar de bland annat att förlossningsvården behöver utvecklas och att deras förslag om att inrätta barnmorskeledda avdelningar skulle kunna locka barnmorskor att stanna kvar inom vården och även få tillbaka personal som slutat. De beskriver att barnmorskeledda kliniker arbetar med andra metoder – med mindre fokus på medicinska ingrepp och mer närvaro av barnmorska och undersköterska.

I rapporten som nu är föremål för oppositionens kritik påtalar utredarna att det är en svårighet att det inte finns någon entydig definition av vad en barnmorskeledd avdelning innebär. Där står även att normala förlossningar som regel redan leds av barnmorska. Men den allvarligaste invändningen mot barnmorskeledda enheter är enligt rapporten att det inte finns läkare på plats, vilket skulle innebära att kvinnan vid oväntade komplikationer behöver flyttas till annan avdelning, en fördröjning som utredarna ser som en risk för mor och barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!