Här skolkas det mest i hela Östergötland

Andel gymnasieelever som skolkar varierar mycket från kommun till kommun i Östergötland. Det skiljer nästan dubbelt så mycket mellan kommunerna i toppen och botten. Det visar statistik från Centrala studiestödsnämnden som nyhetstjänsten Newsworthy var först med att offentliggöra.

Sara Frank

Sara Frank

Foto: Jan Novotny

Östergötland2024-07-29 07:00

Gymnasieeleverna i Kinda kommun är de som har högst andel indragna studiebidrag i hela Östergötland. Det visar de siffror från CSN som är baserade på läsåret 2023/2024. Kinda toppar listan, där 15,4 procent av alla gymnasieelever som är hemmahörande i Kinda kommun fått indraget studiebidrag.

Siffran i hela landet ligger på 10,6 procent, en siffra som är den högsta noteringen någonsin. Enligt CSN är ogiltig frånvaro en ökande trend i hela Sverige. 

– Elever med indraget studiebidrag ökar över hela landet och i de flesta län. De senaste 15 åren har vi sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro, bortsett från pandemiåren, enligt Peter Engberg, analytiker på CSN.

För att få indraget studiebidrag måste eleven vara ogiltigt frånvarande i mer än fyra timmar upprepande under en månad. 

Sara Frank är chef för bildningsförvaltningen i Kinda kommun. Hon kan inte uttala sig om statistiken som rör Kindaeleverna i och med att kommunen inte haft en egen gymnasieskola sen 2017. Men däremot ser hon en nedåtgående trend när det gäller skolk på Kindas grundskolor. 

"Arbetet med frånvaro har varit ett prioriterat område för bildningsnämnden i Kinda de senaste åren och i grundskolan ser vi under senaste läsåret en positiv tendens på alla skolor med en tydligt sjunkande frånvaro. Frånvaron består av både giltig och ogiltig frånvaro och bådadera kan vara problematiska för elever i skolan även om den ogiltiga frånvaron får ett särskilt fokus", skriver Sara Frank i ett mejl. 

Hösten 2023 hade 10 procent av alla elever i lågstadiet mer än 15 procent frånvaro. I mellanstadiet ökar siffran något, till 12 procent. Det är i högstadiet som man kan se en markant skillnad. Där har 24 procent av alla elever mer än 15 procent frånvaro. Frånvaron i statistiken räknar med både giltig och ogiltig frånvaro. 

Enligt Sara Frank så jobbar kommunen långsiktigt gällande frånvaro i skolan. 

"Vi vet att frånvaron för vissa elever eskalerar på högstadiet men att man ofta kan se tendenser hos eleverna tidigare, därför måste insatser riktas tidigt", skriver Sara Frank.

En av insatserna som hon nämner är tät kommunikation mellan elever, vårdnadshavare och kommunen. 

Skolk i Östergötland

Här är hela listan över hur skolk ser ut i Östergötlands kommuner:

Kinda: 15,4 

Mjölby: 15,3

Norrköping: 14,3

Linköping: 12,7

Vadstena: 12,3

Boxholm: 12,1

Ödeshög: 10,2

Motala: 9,5

Ydre: 8,7

Finspång: 8,6

Åtvidaberg: 8,6

Valdemarsvik: 8,2

Söderköping: 8

Källa: CSN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!