Här tas träden ned med hjälp av helikopter

Under onsdagen röjdes träd från ledningar ned med hjälp av en helikopter, efter att tusentals hushåll varit utan ström sedan måndagen.

Edis Altun är piloten som röjer bort träd som fallit ner över elledningar.

Edis Altun är piloten som röjer bort träd som fallit ner över elledningar.

Foto: Jan Novotny

Östergötland2023-12-27 19:00

Tusentals hushåll drabbades av strömavbrott runtom i Östergötland på grund av snöovädret under måndagen. Antalet strömlösa minskade på annandagen, men 19 hushåll var fortfarande utan ström på onsdagen. Anledningen till strömavbrottet var att det har legat hundratals träd på de isolerade luftledningarna. 

På onsdagen pågick ett arbete i Åtvidabergs kommun med att röja träden med hjälp av en helikopter, som med en sågförsedd gripklo kunde hugga av toppen av träden för att stammen sedan skulle kunna falla ned. En snabbare och säkrare metod än att använda huggare med motorsåg, enligt Björn Persson, regionchef på Eon.

undefined
Edis Altun är piloten som röjer bort träd som fallit ner över elledningar.

– Vi har ett stort och omfattande arbete framför oss, och det förvånar mig inte om vi observerar ännu fler träd under dagens flygningar som måste tas ned, säger Björn Persson.

Edis Altun jobbar på helikopterföretaget Heliair Sweden och är piloten som flyger helikoptern och röjer bort träden den här dagen. Till skillnad från de tidigare blåsiga dagarna är det klart och soligt väder under onsdagen, ett bra flygväder menar piloten.

Hur går arbetet till?

– Vi börjar med att flyga över hela nätet och samlar på oss alla punkter där träden ligger på. Sedan samlar vi kartmaterial som skickas till den som kör helikoptern med gripklon. Så fort vi har material och när det är flygbart åker vi ut och plockar bort träden som ligger nära ledningen, säger Edis Altun.

undefined
Det har legat hundratals nedfallna träd på länets elledningar. Med hjälp av helikopter pågick uppröjningsarbetet i östgötska skogarna på onsdagen.

Att träden ramlat ned på ledningarna beror på att träden varit snötyngda – först med blötsnö som sedan fryst, och till slut har de blåst omkull. Enligt Björn Persson hade det varit svårt att förebygga strömavbrotten. 

– De här ledningsgatorna går i åtta meter breda gator i skogen. Och vi har ett landsbygdsnät i Östergötland med mycket ledningar i skogsgator. Man kan inte hugga ned alla träd på den typen av ledningar. 

Hur mycket kommer det här kosta? Ni har behövt hyra in helikopter, jourpersonal och erbjudit kunder övernattning på hotell.

– Jag har ingen siffra. Men det rör ju sig om tusentals kunder som varit utan ström en kortare eller längre tid. Och nu kommer flyginsatserna ovanpå detta. Men det är något vi räknar med kommer inträffa, det är varken första eller sista gången. Medlen för detta finns budgeterade. 

Enligt Björn Persson förväntas alla kunder i Östergötland ha fått tillbaka sin ström under eftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!