Här pågår jättebranden – rökpelaren syns från E4

Det brinner i skogen på gränsen mellan Östergötland och Södermanland. I naturreservatet Fjällmossen eldas 13 hektar skog för att ge insekter och växter en chans att överleva.

Tändaren Jan Måreby häller ut eld ur en kanna fylld med biodiesel och bensin. Tillsammans med kollegorna i företaget Falck Natur bränner han av 13 hektar skog i naturreservatet Fjällmossen.

Tändaren Jan Måreby häller ut eld ur en kanna fylld med biodiesel och bensin. Tillsammans med kollegorna i företaget Falck Natur bränner han av 13 hektar skog i naturreservatet Fjällmossen.

Foto: Magnus Grimstedt

Östergötland2024-08-21 07:09

Nyheten i korthet

  • Länsstyrelsen i Södermanland genomför en naturvårdsbränning av 13 hektar skog i Fjällmossens naturreservat för att främja biologisk mångfald.
  • Bränningen, som påbörjas på måndagen, kommer att pågå i cirka en vecka, inklusive eftersläckningsarbete. Rökpelare kommer att vara synliga på avstånd, bland annat från E4.
  • Bränningen är en del av det större Life2Taiga-projektet, finansierat av EU, som syftar till att öka naturvärdena i områden i både Finland och Sverige fram till 2028.

– Det finns vissa arter som kräver att det brinner. Nu eldar vi en tallskog i utkanten av Fjällmossens naturreservat, säger Markus Forsberg, reservatsförvaltare vid Länsstyrelsen i Södermanlands län.

undefined
Markus Forsberg förvaltar naturreservaten i Sörmland. Idag står naturbränning på arbetsschemat. Flera kilometer slang har dragits runt bränningsområdet för att hålla lågorna på plats.

Området som bränns ligger mellan Ålberga och Stavsjö, på gränsen mellan Sörmland och Östergötland. Branden är en förutsättning för att vissa insekter och växter ska leva vidare. Den sotsvarta praktbaggen och den anspråkslösa brandnävan är två arter som är beroende av att det brinner. Brandnävans frön kan ligga i marken i årtionden och vänta in en brand som ger dem liv. Praktbaggen känner av röken och flyger flera mil för att hitta glödande trä där den sedan lägger sina ägg, berättar Markus Forsberg.

– Det vi vill göra nu är att gynna den biologiska mångfalden. Vi bränner av marktäcket vilket ger bra förutsättningar för bland annat nya tallar att gro. Det blir också lite öppnare skogar, mer solbelyst och varmare, vilket gynnar insekter, säger han.

undefined
Lisa Jonsson eldar inte - hon ser till att branden inte sprider sig utanför det avgränsade området.

Just nu är det mycket torrt i markerna på sina ställen och SMHI varnar för mycket stor till extremt stor risk för bränder i skog och mark – det är gynnsamt när man vill utföra den här typen av bränning.

– Det är det man behöver för att få den effekt man vill, säger Markus Forsberg.

Strax före klockan 14 på måndagen började Jan Måreby hälla eld ur sin tändkanna, laddad med biodiesel och bensin. Bränningen pågår tills det blir mörkt, därefter får det pyra i marken ytterligare några dagar innan eftersläckningen tar vid.

– Det kommer att vara folk här i drygt en vecka för att hålla koll så att gränserna är säkra, säger Markus Forsberg.

Under bränningen kan man se rökpelare på avstånd. Trafikanter på E4 varnas om att det är en kontrollerad eldning som pågår.

Tio personer från Linköpingsföretaget Falck Natur är inhyrda för att sköta eldningen. Hushållen i närheten har informerats, liksom räddningstjänsten, Trafikverket och flygledartornet på Skavsta.

undefined
Här är området som eldas i naturreservatet.
undefined
Elden löper genom blåbärsris och skvattram.
undefined
Kontrollerad brand i naturreservatet. En del granar stryker med för att ge tallarna bättre förutsättningar.

Bränningen är en del av ett större projekt, Life2Taiga, som syftar till att öka naturvärden i både Finland och Sverige. I projektet, som finansieras av EU och pågår under 2022 till 2028, deltar 17 länsstyrelser, Naturvårdsverket och finska Metsähallitus. Under projekttiden ska 215 naturvårdsbränningar, på sammanlagt drygt 3 400 hektar äga rum. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!